BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb projekt az útbiztonságra

Jég, vihar, köd, dugó, baleset – a gépkocsivezetőnek számos kockázati tényezővel kell számolnia, amikor beül az autójába, s korántsem biztos, hogy a rádióban hallott közlekedési információkra száz százalékban hagyatkozhat, hiszen könnyen lehetséges, hogy egy negyedórás értesülésről van szó, s a probléma időközben már megoldódott, vagy az is lehet, hogy súlyosbodott. Úgy tűnik azonban, hogy az utak biztonságosabbá tétele egyre több helyi önkormányzatnak, városnak vált fontossá, amit a folyamatos fejlesztések is mutatnak. Európában több olyan kutatás is folyamatban van (idesorolható a PreVent Initiative, az Aide program, a GST Telematic program, avagy a SmartWeb), amely az autók egymással való kommunikációját célozta meg. Ennek eredményeként a járművek információkat küldözgethetnének egymásnak az utak helyzetéről, előre figyelmeztetnék az utánuk jövőket az aktuálisan fellépő problémákra, mint például a hosszú sorra, balesetekre, avagy a jeges szakaszokra.

Olaszország sem kíván kimaradni a kutatásokból, ezt jól mutatja, hogy a torinói Mario Boella Intézet a tengerentúli, a delaware-i dél-kaliforniai egyetemmel közösen a Vanet (Vehicular Ad Hoc Networks) rendszer létrehozásán dolgozik. Támogatókban nincs hiány, hiszen a külügyminisztérium éppúgy támogatja anyagilag a projektet, mint például a torinói közlekedési vállalat vagy az autógyártók. Az elképzelések szerint az autóba egyfajta szenzort építenének be, amelyek egyrészt a főbb csomópontokon elhelyezett készülékektől, másrészt a többi autótól kapnának információkat az utak állapotára, telítettségére vonatkozóan a „wireless” technológiának köszönhetően. Az egyes, utakon előforduló vészhelyzeteket különböző hangokkal, illetve fényekkel adná a vezető tudtára a szenzoros készülék, ráadásul azonnali időben. Az elképzelések szerint a kommunikáció rövidhullámon történne, s 10–100 méterre lenne fogható, azaz ekkora távolságra van szükség két autó között, illetve a csomópontokon elhelyezett készülékektől, hogy a vezetőhöz elérjenek a legfrissebb hírek.

A Vanet rendszer nem csupán közlekedési értesüléseket nyújtana, hanem turisztikai szempontból is ki lehetne aknázni az előnyeit, hiszen a közelben lévő szállodákról, éttermekről éppúgy tudna információkat adni, mint az adott helyszínen lévő különböző eseményekről. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.