BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vízhatlan LCD-képernyő - tükörként is használható

Háromdimenziós tévék, fürdőszobatükörnek álcázott képernyő, napelemes laptop-táska és mosolyra exponáló fényképezőgép. Hasonló érdekes újdonságok várták a Berlinben megrendezett IFA 2007 elektronikai vásár kétszázharmincezer látogatóját egy héten keresztül egészen szerdáig.

Mosolyfényképező-gép, napelemes laptop-táska, háromdimenziós televízió: csupán néhány érdekesség a világ legnagyobb kütyüvásárán bemutatott újdonságokból. A felvonultatott high-tech termékekben az a közös, hogy gyártójuk mindegyikkel egyszerűbbé és talán egy picit szebbé tenné a fogyasztók életét. A berlini IFA fogyasztói elektronikai kiállításán hagyományosan az óriásképernyős televíziók dominálnak, és idén sem történt ez másképp. A Philips például korábbi modelljét továbbfejlesztve olyan tévét mutatott be, amely keretének a megvilágítása mindig passzol a képernyőn megjelenített képhez. Így focimeccsek nézése közben feltehetően zöldre vált a műanyag keret, míg a parlamenti közvetítéseknél szürkére. A Texas Instruments pedig olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy a televíziókészülékek háromdimenziós képeket jelenítsenek meg. Ahhoz azonban, hogy ezt érzékeljük is, speciális szemüveget kell viselnünk.

Az előbb említett Philips azonban egy olyan 3D-s LCD kijelzővel is előrukkolt, amelyhez nem kell szemüveget használni. A prototípust távirányítóval lehet átállítani a hagyományos kétdimenziósból a térhatású üzemmódba. A német ad notam GmbH újdonsága azoknak szól, akik már a fürdőszobában sem bírják ki kedvenc szappanoperájuk nélkül. A Twister névre hallgató LCD képernyő ugyanis amellett, hogy teljesen vízhatlan, kikapcsolt állapotban fürdőszobai tükörként funkcionál.

De nemcsak a képek megjelenítését végző eszközök között találhattunk érdekes újdonságot a vásáron, hanem a képkészítő kütyüknél is. Talán a legmeghökkentőbb a Sony''s Cybershot T200 típusú fényképezőgépe, amelyet beépített mosolyérzékelő szoftverrel szereltek fel. A masina felismeri, ha a fotóalany mosolyog, és egyből lecsap az alkalomra, hogy automatikusan exponálva megörökítse a vidám pillanatot. Temetésekkel nem túlságosan kompatibilis a gép.
 
A környezetbarát technológiák is nagy hangsúlyt kaptak a berlini elektronikai seregszemlén. A német Sunload például olyan laptop-táskát mutatott be, amely napkollektorok segítségével tölti fel a benne tárolt eszközt. A környezet védelmének azonban borsos ára van: a "zöld" táskának már a legolcsóbb modellje  is 400 euróba kerül.
Nagy sikert aratott a kiállításon a magyar Nav N Go Kft. iGo névre hallgató szoftverének legújabb változata, ami a világon az első térbeli megjelenítésre alkalmas GPS navigációs szoftver. A képernyőn térben jelennek meg az utcaszintek, valamint az épületek és a tereptárgyak is, ami jóval élvezetesebbé a tájékozódást például a gyűrött papírtérkép használatánál.

Népszerű kütyük

A legnagyobb múltra visszatekintő elektronikai vásáron idén 32 országból 1212 kiállító mutatta be technológiai újításait, legmodernebb termékeit. Az augusztus 31. és szeptember 5. között megrendezett eseményt 235 ezer érdeklődő látogatta meg, tíz százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

AS Network - Németh Márk Népszerű kütyük A legnagyobb múltra visszatekintő elektronikai vásáron idén 32 országból 1212 kiállító mutatta be technológiai újításait, legmodernebb termékeit. Az augusztus 31. és szeptember 5. között megrendezett eseményt 235 ezer érdeklődő látogatta meg, tíz százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.