BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rugalmas őszi-téli ajánlatok

Változatlan utaslétszám, a megelőző évit lényegesen, mintegy 20 százalékkal meghaladó kínálat jellemezte az idei nyári szezont. Az éles verseny az árrések csökkenéséhez, a jövedelmezőség romlásához vezetett. Így kevés tartalékkal, ám óvatos optimizmussal indulnak az irodák az őszi–téli szezonnak.

A piac kettészakadt – fogalmazott Zám Tibor, a kizárólag repülős utak szervezésével foglalkozó Best Reisen iroda vezetője. A magasabb kategóriában egyenletes fejlődés volt megfigyelhető, ám az olcsóbb utak iránti érdeklődés visszaesett. Az utazók jó része kevesebbet költött, így a fizetőképes kereslet összességében csökkent – emelte ki Nemes Mariann, a Magyar TUI értékesítési igazgatója. A szakma ugyanakkor a megelőző, viszonylag jó év után többet vállalt – tette hozzá.

A helyzet kialakulásában szerepet játszott az, hogy az elmúlt években a charterpiac megváltozott – közölte Simon András, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője, a Chemol Travel cégvezetője. Míg korábban a Malév szűk keresztmetszetet jelentett, s gátat szabott annak, hogy az irodák jelentős túlkapacitásokat kössenek le, ma a kínálat óriási, de az utazásszervezők még nem tanultak önmérsékletet. Pedig ez nem csak a szolgáltatóknak rossz. Az eladatlan utak miatti gépösszevonásokat, menetrendváltozásokat, az esetenként akár 8 órás várakozásokat a piac valamenynyi szereplője, köztük a komoly árengedményeket élvező utazóközönség is súlyosan megérzi.

Félrevezető lehetett az is, hogy nagyon jól indult az év. Ezt ugyanis sokan – tévesen – növekedésként értékelték – emelte ki Szvoboda János, a NUR Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. cégvezetője. Június-július körül azonban a piac kifulladt, szinte semmilyen áron nem lehetett eladni az utakat. Ez pedig irracionális feltételekkel meghirdetett akciókhoz vezetett – tette hozzá.

Az év slágertermékének egyébként az idény elején Görögország ígérkezett. Volt is érdeklődés, ám épp ide összpontosult a legnagyobb kínálat is (volt olyan időszak, amikor hetente 43 járat vitte a turistákat Magyarországról). Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb probléma (egyebek mellett a Bella Tours őszi csődje) is épp e térségben jelentkezett. Változatlanul jól futott Bulgária és Egyiptom is, Spanyolországról viszont vegyesen nyilatkoztak az utazásszervezők. A legtöbben az idén is Tunéziában, Horvátországban és Észak-Olaszországban töltötték a szabadságukat (ez utóbbi két desztinációt a többség iroda igénybevétele nélkül keresi fel). E térségekben összességében érdemi változás nem volt az előző évekhez képest.

Az ősz és a tél ennél békésebb időszakot ígér, bár – emeli ki mindenki – ez egy egészen más piac. Szeptembertől a kulturális körutaké a fő szerep, amelyek nem konjunktúrafüggő termékek. Kialakult közönségük van, a piac jól tervezhető – jegyezte meg Simon András. A téli kínálat a charterfoglalások alapján némileg növekedett, de még mindig több, mint amire szükség lenne a cégvezető szerint. A Chemol Travel az idén Madeirára, Thaiföldre és Kubába is szervez utakat. Új útirányként pedig néhány Arab-öböl menti országot és Jamaicát kínálják utasaiknak.

Magyarországon a téli időszakra mutatkozó kereslet nem mérhető a nyári szezonéhoz – fogalmazott Nemes Mariann. A World of TUI termékpalettájáról az idei télen is népszerűek lesznek a Terra Reisen síútjai. A távoli célterületek közül megítélésük szerint a sláger továbbra is Thaiföld lesz, s az eddigi érdeklődések alapján úgy tűnik, van is kereslet a termékre. Ezen a télen az utasok rugalmasan kombinálhatnak körutakat és különböző hosszúságú pihenőprogramokat Thaiföldön. Ez az utaztatói kínálatára eddig nem volt jellemző, hiszen döntően kész csomagokat értékesítenek. A TUI szerint kedveltek lesznek a karibi térség országai: Mexikó és Kuba mellett Jamaica is, de az Indiai-óceán gyöngyszeme, Mauritius ugyancsak budapesti indulással lesz elérhető. Míg eddig nagyrészt a bécsi központ chartergépeire dolgozott télen a hazai iroda – az idén több országba menetrend szerinti járatokkal Budapestről viszik az utasokat. Thaiföld mellett új útirányként Marokkó (Marrákesből induló magyar nyelvű körutazások és üdülés Agadírban) szerepel a magyar Gulet-katalógusban.

Kevesebb szereplő, mérsékeltebb verseny, ám sokszínű kínálat jellemzi az őszi–téli időszakot – közölte Szvoboda János. A Neckermann – az anyacég kedvező tapasztalataira építve – az idén szintén az ügyfél igényei szerint rugalmasan összeválogatható programokat kínál. A termék szinte minden eleme flexibilis; a szállás, az időtartam, a közlekedési eszköz egyaránt bármi lehet. Individuálisabbá váltak a termékek, ettől sokat várunk – emelte ki a cégvezető. A közelebbi célpontok közül a Kanári-szigetek, Tunézia, Egyiptom, Madeira és Málta szerepel a prospektusban. A távolabbi desztinációk közül Thaiföldre, Kenyába, Zanzibárra, Mauritiusra, a Maldív-szigetekre, Indiába és a karibi térségbe kínálnak programokat. Elsősorban Thaiföld és Kenya ígér kiemelkedő adatokat a szakember szerint. A karibi térségből pedig Jamaica lehet jól fejlődő térség – mondta el Szvoboda János. Az igazi újdonság azonban a Neckermann idei egzotikus katalógusában Goa, India legszebb üdülőparadicsoma.

Zám Tibor szerint a téli időszak éppúgy kétarcú lesz, mint a nyári volt. A 3-4 órás repülőúttal megközelíthető térségek (Egyiptom, Tunézia, Gran Canaria) kereslete az árfekvéstől függ majd, várhatóan a nagyon olcsó utak kelnek el. A távolabbi útirányoknál felértékelődnek a menetrend szerinti járatok, ezek ugyanis közel olyan árakon érhetők el, mint a charterek, miközben lényegesen jobb szolgáltatást kínálnak az utasoknak, és nagyságrendekkel kisebb kockázatot jelentenek az irodáknak. A Best Reisen cégvezetője szerint az idén túlkínálat lehet Dubaion. A szakember kiemelte: érdemes óvatosnak lenni e térségben az olcsó utakkal, itt ugyanis a magas színvonalú szolgáltatásoknak igen komoly ára van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.