BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

3 vagy 4 az egyben? Multifunkciósok otthonra

A legtöbb „számítógépesített” családban naponta-hetente kell nyomtatni, fénymásolni, vagy beszkennelni valamit. Ha csak a gyerek jegyzeteit, vagy egy csekket, adás-vételi szerződést kell lemásolni, akkor kár bekapcsolni a PC-t néhány percre, sokkal célszerűbb és gazdaságosabb a „multifunkcióshoz” fordulni. Ha pedig az otthoni irodában a vállalkozás működéséhez a faxolás is hozzátartozik, akkor ideális megoldást jelent egy helytakarékos multifunkciós készülék.

Az optimális eszköz kiválasztásának első kérdése: tintasugaras vagy lézeralapú legyen a multifunkciós (vagy más néven hibrid) készülék?
A tintasugaras eszközök beszerzése olcsóbb, az egy lapra eső nyomtatási/másolási költség viszont drágább, mint a lézeres technológiára épülő masinák esetében. Ha a fénymásolás/nyomtatás minősége is fontos szempont, akkor inkább tintasugaras megoldásokban érdemes gondolkodni, ha pedig fotókat is szeretnénk másolni/nyomtatni, akkor egyértelmű, hogy a „tintások” közül kell választanunk.

A színes nyomtatásra is alkalmas lézer-alapú eszközöknél nagyobb (kb. kétszeres) beruházási költséggel, ugyanakkor kevésbé részletgazdag dokumentum-minőséggel kell számolnunk, cserébe viszont olcsóbb lesz a másolás, nyomtatás költsége.

(Mivel a családi költségvetéshez a színes tintasugaras készülékek árai illeszkednek, az alábbiakban csak a tintasugaras technológiát alkalmazó készülékek választási szempontjait foglaljuk össze.)

A következő választási szempontnál azt kell eldöntenünk, hogy főként számítógépről vezérelve kívánjuk-e használni, vagy csakis a készülék kezelőszerveivel elérhető funkciógombokkal szeretnénk parancsokat adni az eszköznek.

Azért fontos ez az elágazás, mert már a kedvezőbb árú alapmodellek is biztosítják az általános otthoni használatra tökéletesen megfelelő minőségű lap- és képbeolvasást, majd a másolást/nyomtatást. Nyomtatási sebességükre sem lehet panasz, de kezelésük nehézkes. Az alapkészülékek vezérlőgombjai felkínálják ugyan a legfontosabb funkciókat (pl: fénymásolásnál a kicsinyítést/nagyítást vagy szkennelésnél a kimeneti formátum megválasztását), de a teljeskörű szolgáltatások (például felbontás-beállítás) elérése számítógép nélkül korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetők el, ugyanis az alapmodellek többségén nincs kijelző, de jobb esetben is csak kisméretű, egy-két soros üzenet megjelenítésére alkalmas LCD-kijelzővel kommunikálnak.

Alapmodellek

Ezekkel a többnyire 15-25 ezer forint között megvásárolható masinákkal tehát nem boldogulunk számítógép nélkül is, igazán csak a számítógéphez csatlakoztatva mutatják meg, mire is képesek.

Az Epson Stylus DX4050 jelű modell már 13000 forintért megvásárolható (5760 x 1440 dpi nyomtatási/másolási felbontás, 600 x 1200 dpi szkennelési felbontás 48 bites színmélységgel), nagy előnye, hogy négy különböző színű patronnal dolgozik, de nincs LCD-kijelzője. Igaz, a PictBridge csatlakozónak köszönhetően bármely, a szabványt támogató fényképezőgépről nyomtathatunk.

Nem sokkal drágább a hasonló képességű Canon PIXMA MP160 (14600 forint), vagy a fejlettebb PIXMA MP220 (21500 forint), amelyek nyomtatási felbontása kisebb ugyan, de a szkenner optikai felbontása jóval nagyobb (1200 x 2400 dpi). Ugyanebbe a kategóriába tartozik a Hewlett-Packard Photosmart C4180 (23.000 forint), amely 4800 x 1200 dpi-s nyomtatási felbontásával, akár 30 lap/perc nyomtatási teljesítményével, 2400 x 4800 dpi-s szkennelési felbontásával és 6,1 cm-es színes LCD-kijelzőjével emelkedik ki a mezőnyből.

A kezdőknek szánt készülékek paramétereinek láttán már érthető, hogy ezúttal nem a szkennelési és nyomtatási/másolási felbontások értékei számítanak, sőt a lap/perc jellegű nyomtatási sebességek is másodrangú szempontként értékelhetők, hiszen otthoni, kisirodai használatra ezek a paraméterek megfelelő minőséget nyújtanak. A különböző felhasználói szinteket megcélzó modellek szkennelési, másolási/nyomtatási tulajdonságai egyenszilárdságúak és összehangoltak, tehát nem fordulhat elő, hogy egy kiváló beolvasási (felbontás, színmélység) tulajdonságokat kínáló eszköz gyenge nyomtatóval rendelkezik – és fordítva.
Ezért aztán a gyártók nem igazán a funkciókban és paraméterekben, sokkal inkább a szolgáltatásokban versenyeznek egymással – például a készülékhez mellékelt számítógépes szoftverek szolgáltatásaival próbálják magukhoz csábítani a vásárlót.

Felsőház

Nézzük a felsőkategóriás készülékek jellemzőit: a legfejlettebb színes tintasugaras multifunkciósok PC-csatlakoztatás nélkül is teljeskörűen használhatók. Az egyszerű kezelhetőséget a magyar nyelvű menü mellett többek között a mobiltelefonoknál és távvezérlőknél megszokott vezérlőtárcsa biztosítja, a nagyméretű (akár 7,6 cm képátlójú) színes, nagyfelbontású TFT kijelző pedig nemcsak a funkciók kiválasztását segíti, segítségével a nyomtatandó fotók alapvető képszerkesztési munkálatai is elvégezhetők. A csúcsmodellek mindegyike képes a legelterjedtebb memóriakártyák olvasására, alkalmas a kétoldalas nyomtatásra, rendelkezik PictBridge-csatlakozással, sőt az adatokat vezeték nélkül (infravörös (IrDA) és/vagy Bluetooth-csatlakozáson keresztül) is átküldhetjük, egyes modelleket pedig helyi hálózatba (LAN) kötve többen is használhatnak. A takarékosabb nyomtatást/másolást a színenként cserélhető tintapatronok, illetve a tintacseppecske kisebb (1-2 pikoliteres) térfogata teszik lehetővé.

A prémium kategóriás szegmens szolgáltatásait a gyártók fax-funkcióval is kiegészítik, ez azonban 10-15 ezer forinttal megdrágítja a készülékeket. Tény, hogy a telefonnal kiegészített eszközben kapunk egy nagysebességű (Super G3) faxot, a komfortos használatot pedig a gyorstárcsázó gombok, illetve az akár 100 fogadott oldal tárolására alkalmas belső memória biztosítja.

A multifunkciós készülékeket sokoldalúságuk miatt gyorsan megszeretik a felhasználók, azzal azonban számolni kell, hogy ha javítani kell például a szkennert, akkor megy a szervizbe a fénymásoló, a nyomtató és a fax is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.