BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Wikipédián tesztelik a lopott bankkártyákat

A non-profit Wikimedia Foundation szívesen fogadja a kisebb adományokat, mostanában azonban túl sok pénz érkezett névtelenül a feladók valószínűleg tolvajok.

Az internetezők által szerkesztett tartalmakat gondozó alapítvány számára rendkívül alacsony, akár 1 dollárnál is kisebb összegeket is adományozhatnak a felhasználók. A csoport képviselője szerint így senkit nem félemlít meg a kötelező minimum, és azok is adakozhatnak, akik számára már egy dollár is megterhelést jelenthet. Ebben a hónapban azonban a Wiki csapata rendkívül nagy mennyiségű „filléres” adományt kapott, ráadásul az összegekhez nem csatolták az általában szokásos üdvözlő üzeneteket.

A Wikipédia illetékesei úgy nyilatkoztak: a rengeteg apró összeg feldolgozása miatt többet veszítenek, mint amennyit nyernek, ráadásul valószínűsíthető, hogy a névtelen adományokat bankkártya tolvajok küldik, akik így próbálják kideríteni, letiltották-e az adott kártyát.

A pénzeket közvetítő PayPal nem nyilatkozott az esetleges illegális pénzekről, a Wikipédia viszont úgy döntött, megemeli az adományok minimális összegét, így próbálva gátat szabni a a „penny inváziónak”.
Az elektronikus bűncselekmények elkövetői azért kedvelik a Wikipédiához hasonló oldalakat, mert az ilyen típusú honlapok mögött nem áll olyan biztonsági csapat, amely kiszűrhetné a lopott bankkártyákat. Így a tolvajok kocká kideríthetik, használható-e még az eltulajdonított fizetőeszköz, mégpedig anélkül, hogy a hatóság vagy a bank figyelmét felhívnák magukra. Az ilyen, tesztelésre szánt pénzek legtöbbször non-profit szervezetekhez, jótékonysági alapítványokhoz kerülnek, de jut belőlük politikusok kampány számláira is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.