BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Cigánybűnözési gócpontok" - Diszkriminatív lehet a WikiMapia

Cigányellenes szócikkekkel tarkítva szerepel több magyarországi település, illetve hely az egyik legkeresettebb térkép-site-on - közölte a Roma Sajtóközpont.

Az internetes szabadlexikonok mintájára készült WikiMapia a világ ezer legkeresettebb internetes oldalai közt van, felhasználói eddig ötmillió bejegyzést tettek bele.

A WikiMapia projektet két orosz férfi, Jevgenyij Szavelijev és Alexandr Korjakin alkotta meg, egyesítve a népszerű WikiPedia internetes enciklopédia és a Google Earth globális online-térkép adta lehetőségeket: azaz a regisztrált felhasználóknak lehetőségük van a világtérképen megjelölt bármely ponthoz saját szerkesztésű szócikket vagy megjegyzést csatolni.

A térképen több, általában romák által sűrűn lakott magyarországi település illetve hely szisztematikusan cigányellenes szócikkel van ellátva.
A Kőbánya-Kispest vasútállomást például „cigánybűnözési gócpontnak” nevezi a bejegyző, ahol szerinte rendszeresek a rablások, és „az ellenszegülő áldozat összeverése a cigánybűnözők részéről.” A Havanna lakótelepnél pedig az szerepel, hogy nagy azt esélye annak, hogy "segílykiegészítésre vágyó késes cigánybűnözők csoportjával találkozzon az erre tévedő”.

Más, romák által sűrűn lakott települések is rasszista szócikkekkel vannak bejelölve a térképen, így Olaszliszka vagy a Fejér megyei Sárkeresztúr, amely „a cigánybűnözés egyik fő melegágyának” van titulálva, és a leírás szerint „híres giccses és ízléstelen, színes cigányházairól”, amelyeket „segélyből, élősködésből és bűnözésből szerzett pénzen építgetik” a romák.

Az önjelölt térképész azt javasolja az erre járóknak, hogy kellően gyorsak és óvatosak legyenek, mert kirabolják, és „kicsontozzák őket a helyi kannibálok.” Az ominózus szócikkek egy részét nemcsak magyarul, hanem angolul is közli az oldal.

A nemzetközi site szerkesztőinek többsége fényképpel szerepel az oldalon.

A cigányellenes szövegek többségét egy magát „dorysboynak” nevező magyarországi személy írta, aki márciusban regisztrált a honlapra, és adatlapja szerint eddig több mint félezer bejegyzést készített a térképre.

Az illető valódi nevét és fényképét nem közli. A szolgáltatás fenntartói azt írták: nem ellenőriznek minden bejegyzést, az azonban a felhasználás feltételeinél kiderül, hogy a sokak által kifogásolhatónak vagy sértőnek ítélt megjegyzéseket törlik a rendszerből.

A cigányellenes szócikkeket a felhasználók eddig csak támogató kommentárokkal kísérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.