BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kép a gépbe - milyen szkennert vegyünk?

Jelentősen kibővül számítógépünk alkalmazási területe, ha szkennert csatlakoztatunk hozzá. Megtakaríthatjuk a nyomtatott szövegek újragépelését, egy nyomtató segítségével fénymásoló-géppé varázsolhatjuk a PC-t, vagy digitalizálhatjuk kedvenc fotóinkat, grafikáinkat. De melyik otthoni alkalmazásra szánt készülék kínálja számunkra a legkedvezőbb ár/teljesítmény arányt?

Szkenner-vásárlás előtt először azt kell eldöntenünk, hogy elsősorban nyomtatott dokumentumok beolvasására (majd később a számítógéppel szerkeszthető szöveggé alakítására) kívánunk-e megfelelő eszközt találni, vagy fényképek beszkennelése lesz a fő profil?

Az első esetben ugyanis főleg a készülékhez mellékelt karakterfelismerő szoftver (OCR, Optical Character Recognition) képességeit érdemes tanulmányozni, mivel a nyomtatványok, újságok, sőt, akár könyvek beolvasásához még a legolcsóbb szkennerek felbontása (600x1200 dpi) is tökéletesen megfelelő.

A fényképek, grafikák és nyomdai anyagok jó minőségű digitalizálásához már kibővített szolgáltatássokkal épített, ezért drágább készüléket kell választanunk, bár a 1200 x 2400 dpi-nél magasabb optikai felbontást és a 24 bitesnél nagyobb színmélységet csak abban az ebben fogjuk kihasználni, ha később ki is szeretnénk nyomtatni a beszkennelt képeket. Amennyiben csak a képernyőn (vagy weben) kívánjuk megjeleníteni a fotókat, akkor nem fontos a nagy felbontás és a 24bitesnél nagyobb színmélység, hiszen az általában használatos képernyőfelbontás többnyire 100 dpi alatti.

Megkönnyíti a választást, hogy már a 10-13 ezer forintos ársávban is igen jó minőségű alapkészülékek találhatók a szaküzletekben. A legújabb modellek mindegyike képes 1200 x 2400 dpi-s optikai felbontásra (ami az egyszerű szöveg-beolvasáshoz fölöslegesen sok), ezzel beállítással azonban már a fotók is jó minőségben szkennelhetők. Ráadásul a gyártók majd mindegyike alkalmaz valamilyen szoftveres felbontás-finomítást, ezért fordulhat elő, hogy már egy kezdőknek szánt készülék (Mustek BearPaw 2448 TA+) leírásában is találkozunk 19200 x 19200 dpi-s korrigált felbontással – ami persze inkább látványos vevőcsalogató, mintsem a gyakorlatban is használható beállítás (hasonló eredményt ad, mint a digitális fényképezőgépeknél a digitális zoom).

Az 1200 x 2400 dpi-nél nagyobb felbontásra valójában csak akkor lesz szükségünk, ha a beszkennelt szöveget később „fénymásolás-jelleggel” (azaz: változatlan minőségben) szeretnénk kinyomtatni – vagy pedig filmet, diát, hagyományos eljárással előhívott papírképet, eredeti színes nyomdai terméket kívánunk digitalizálni. Ebben az esetben kap jelentőséget a képbeolvasás másik fontos paramétere, a színmélység: ilyen feladatokhoz érdemes 36 vagy 48 bites a színmélységre is képes készüléket választanunk. Előfordulhat, hogy valamely jó minőségű nyomtatványról házilag szeretnénk posztert nyomtatni, ekkor ismét kiemelt jelentősége van a nagyfelbontású szkennelésnek, hiszen a 12 (20, 24, stb.) A4-es méretű szegmensre „szétvágott” poszter-részlet mindegyikére csak törtrésze jut az eredeti felbontásnak (más kérdés, hogy a poszter-nyomtatáshoz egy jó minőségű fotónyomtatóra is szükségünk lesz.)

Ha korábbi filmkockáinkat, diafilmjeinket szeretnénk digitálisan archiválni, akkor feltétlenül igényesebb készüléket válasszunk. Bár legújabb alapmodellek közül több is felkínálja a beépített diafeltétet (például Mustek BearPaw 2448 TA+) – erre a feladatra azonban érdemes kifejezetten fotószkennert választani (például: CanoScan 8800F, EPSON Perfection V100 Photo, HP Scanjet G2710), amelyek a félprofi fotósoknak, grafikai tervezőknek készültek.

A készülékek többségét nemcsak szoftverből kezelhetjük, a gyártók 4-6 vezérlőgombot helyeztek el a szkennerek oldalán, ezek a leggyakrabban használt funkciók közvetlen elérését kínálják (szkennelés, másolás, e-mail, pdf-be másolás, filmbeolvasás, stb), de a felhasználó egyéni igényei alapján egyedi funkciók is társíthatók hozzájuk.

A néha meglepő árkülönbségek okát nemcsak a „márkanév” megfizetésében kell keresnünk, sokkal inkább a készülékhez mellékelt szoftverek szolgáltatásaiban.

A beolvasási mező kijelölését, valamint a felbontás és a színmélység beállítását biztosító szoftver mellett a legtöbb esetben találunk képfeldolgozó és karakter-felismerő programokat. A vezető gyártók a beolvasott fotók és filmkockát hibáinak kijavításához is kifejlesztettek olyan technológiákat, amelyek automatikusan eltávolítják a por- és karcolásnyomokat, visszaállítják a régi fényképek kifakult színeit, vagy csökkentik a kép szemcsézettségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.