BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Műhold kapja el a szlovák bliccelőt

A Slovak Telekom, a Satellic Enterprise Services, a Siemens és az ABN Amro Bank alkotta Satways konzorcium GPS/GSM technológiáján alapuló műholdas elektronikus útdíjleolvasó rendszert építene ki, ha megnyeri a Nemzeti Autópálya-építő Társaság (NDS) által kiírt tendert. A német elektronikus útdíjhoz hasonlatos infrastruktúra tetszőlegesen alakítható, akár 2400 kilométer összhosszúságú sztráda, gyorsforgalmi út és első osztályú műút hálózatára is alkalmazható. A Slovak Telekom adná a távközlési, adatátviteli infrastruktúrát, a Siemens az adatgyűjtést, a holland bank pedig afinanszírozást. A 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó elektronikus útdíj rendszerét 2009 januárjában kellene üzembe helyezni, a megközelítőleg 20 milliárd koronás megrendelést a Satways társaságon kívül megpályázta még az osztrák Kapsch, az Autostrade Group, a francia Sanef, a szlovák–svájci ToSy, a francia Thales.

A pályáztató NDS várhatóan a napokban kéri fel az érintetteket végső ajánlatuk megtételére, aborítékokat pedig 2008. január 18-én nyitják fel. A nemzetközi tender győztese az elektronikus útdíj rendszerét 14 éven át működtetheti, a cégnek az infrastrukturális beruházás befejezését követően a működtetés mellett a karbantartással is foglalkozni kell. (shz, s)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.