BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Startol az iPhone Európában is

Hosszas beharangozás után ebben a hónapban végre Európában is a boltokba kerültek az Apple iPhone-jai, amelyek a tengerentúlon már június vége óta elérhetők. Az amerikai gyártó – akárcsak hazájában az AT&T-nek – minden országban csupán egyetlen szolgáltatónak adott jogot a zenelejátszóval és webböngészővel kombinált érintőképernyős készülékek értékesítésére.

Magyarországon egyelőre nagy a titkolózás a várható indulás időpontja körül. Információnk szerint az itteni értékesítési jogot megszerzett T-Mobile nem kívánta kommentálni az ügyet. Az Apple hazai képviselőjétől pedig korábban annyit tudtunk csak meg, hogy 2008 előtt biztos nem kerül a termék az itteni piacra.

Nagy-Britanniában, ahol sokan akár 10 órán át is sorban álltak, hogy megvehessék az új telefont, az O2, az ország legnagyobb mobilszolgáltatója a bevezetés miatt megugró kereslet kiszolgálására 1427 új munkatársat (eladókat és ügyfélszolgálatosokat) vett fel, ez az alkalmazotti létszám közel 12 százalékos emelését jelentette. A Gartner piackutató előrejelzései szerint a szigetországban, ahol a havi 35–55 fontos (13–20 ezer forintos) előfizetési díj felvállalását jelentő másfél éves hűségnyilatkozattal 269 fontos (97 ezer forintos) áron kínálják a 8 gigabyte-os modellt, az év végéig 350-400 ezer készülék találhat gazdára.

Németországban a Magyar Telekom fő tulajdonosa, a Deustche Telekom 700 T-Mobile üzletében lehetett a készüléket – legfeljebb négyórás sorban állás árán – beszerezni, s már az első napon tízezer el is kelt. A telefon a tengerentúli aktuális 200 dolláros (35 ezer forintos) ár háromszorosába, 399 euróba (101 ezer forintba) kerül, a készülék mellé egy 6500 forintos üzembe helyezési díjat és legalább két évre egy havi 49–89 eurós (12,5–22,6 ezer forintos) T-Mobile-előfizetést is fel kell vállalniuk a rajongóknak.

Franciaországban csak holnaptól lehet iPhone-t venni a France Télécomhoz tartozó Orange üzleteiben. Az igazán elszánt vevőknek azonban ez nem lehet akadály, hiszen az európaiak eddig sem voltak türelmesek: a hivatalos bevezető előtt a vén kontinensről az interneten keresztül sokan szereztek be „szürkén” az amerikai piacra szánt készüléket; ezeket viszonylag egyszerűen szolgáltatófüggetlenné lehet tenni az 5–20 dollárért (1000–3500 forintért) a világhálón is beszerezhető szoftverekkel – derül ki az európai lapok tudósításaiból.

Az Egyesült Államokban mindössze 74 nap kellett az első egymillió iPhone eladásához, ilyen sikerre Európában legfeljebb a közelgő karácsony miatt lehet számítani. Az Apple úgy tervezi, hogy 2008-ban 10 millió készüléket értékesít világszerte, miután jövőre már Ázsiában is árulják a telefont. A készülék 8 gigabyte memóriával szerelt változatához a tengerentúlon ma 200 dollárért lehet hozzájutni, miután az Apple tíz héttel a piaci bevezetés után szeptemberben megfelezte az addig 399 dolláros árat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.