BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szüntelen spamáradat

A világ internetes leveleinek már a 61 százaléka bizonyult levélszemétnek (spam) az idei év első felében, szemben a fél évvel korábbi 59 százalékkal – derül ki a Symantec egyik legutóbbi jelentéséből. Magyarországon az arány még ennél is nagyobb, mintegy 82 százalék, s ezzel a régió államai között Lengyel- és Spanyolország után a harmadik helyet foglalja el. Európán belül továbbra is Madrid vezeti ugyanakkor azon városok listáját, ahol a legtöbb spamet terjesztő zombi található.

A jelentés szerint a levélszemétküldők motivációja is változott, a hírnévtől a haszon felé mozdult el, vagyis a hackerek tényleges foglalkozásává vált a netbűnözés. A támadók közvetetten veszik célba áldozatukat. Először egy megbízható környezet, például gyakran látogatott pénzügyi, népszerű közösségi és munkaerő-toborzó webhely sérülékenységeit használják ki. Ha a webhelyet már sikeresen megtámadták, azt a továbbiakban az egyes számítógépek elleni rosszindulatú programok terjesztésére használják. Így az is elmondható, hogy a netbűnözők a célpontok aktív keresése helyett ma már megvárják, míg az áldozat „házhoz jön”.

A közösségi hálózatok webhelyei különösen értékesek a hackerek számára, mivel itt nagyon sok embert érhetnek el, akik közül még mindig sokan bíznak abban, hogy ezek és a rajtuk lévő tartalmak biztonságosak. Ezeken a webhelyeken rengeteg bizalmas felhasználói információ kerülhet veszélybe, amelyeket személyazonosság ellopásához, netes csaláshoz vagy más webhelyekhez való hozzáférésre lehet használni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.