BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eszköz, vagy átok?

A legfrissebb felmérések szerint már nem az Egyesült Államokban, hanem Kínában van a legtöbb internetező a világon. A távol-keleti ország netpopulációja március elején már elérte a 221 milliót.

A kínai informatikai minisztérium adatai decemberben még azt mutatták, hogy az ottani online előfizetők száma „csupán” 210 millió, ötmillióval kevesebb, mint az USA-ban, de nem kellett hozzá két hónap, hogy a távol-keleti ország a webvilág képzeletbeli dobogójának legfelső fokára álljon.

A kínai szaktárca vélhetően a pekingi olimpia kapcsán kibontakozó még nagyobb érdeklődést is figyelembe véve az év végére 280 millió nethasználót jelez előre az országban. A gigamutatók ellenére az ottani teljes lakosságra vetített világháló-függőség nem éri el 19,1 százalékos világátlagot, „csak” 16 százalék – írja a Techworld Daily.

A korosodó pekingi vezetésnek komoly dilemmát okoz az internetboom. Szeretnék ugyan, hogy az ország élvezhesse annak minden előnyét, hogy része lehet a globális digitális világnak, de egyben aggódnak is amiatt, hogy hatósági előírásokkal egyre nehezebben lehet majd elzárni az átlagpolgárt az interneten terjedő liberális eszmék elől, mivel a netezők egyre innovatívabb módszerekkel kerülik meg a tiltásokat és a korlátozásokat.

Tavaly a kínai elnök, Hu Csin-tao egyenesen a világháló megtisztítására szólított fel, de kevés eredménnyel, hiába, ahogy mondják, a szellemet már kiengedték a palackból a nagy fal mentén is. Eleinte az egykori másik nagyhatalomban, a volt Szovjetunióban is megpróbálták lassítani a digitális fejlődést, Mihail Gorbacsov valami olyasmit is mondott egyszer, hogy egyebek mellett a faxkészülékek megjelenése is aktívan hozzájárult az államszövetség széteséséhez, de a berlini fal ledöntése óta eltelt kevesebb mint húsz év alatt már az a technológia is elavultnak számít. Az internet azonban sokkal erőteljesebben terjed és nagyobb hatalmat jelent, mint a fax valaha is volt. Ezzel a kínai vezetés is tisztában van, így némileg fordított eddigi hozzáállásán, felismerte benne a saját céljait segítő eszközt is.

Ennek egyik legszemléletesebb példáját adta nem olyan rég a kínai városok utcáin végigsöprő „spontán” nacionalista tüntetéshullám, amelyet a francia állam Tibettel és a nyári olimpiai játékokkal kapcsolatos bejelentése váltott ki. A demonstrációk azonban közelsem spontán módon alakultak ki, a kínai illetékesek az interneten szólították fel az embereket, hogy csatlakozzanak a felvonuláshoz. A gyülekezési helyszínek és időpontok pedig széles körben elérhetők voltak a különféle portálokon, illetve a blogokban.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.