BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatos e-adózók

Magyarországon is egyre népszerűbb az elektronikus adóbevallás. Tavaly az APEH-hez beérkezett dokumentumoknak már a 85 százaléka e-bevallás volt. Ez a módszer sok tekintetben nagy könnyebbség az adózóknak, de adatbiztonsági szempontból kellő elővigyázatosságot igényel – figyelmeztet az IT-biztonsági piac meghatározó szereplőjének számító Symantec.

Ha a webalapú adóbevallást és a kitöltő szoftvert választjuk, tisztában kell lennünk azzal, hogy személyes pénzügyi adatokat küldünk el a szoftvert tartalmazó weboldalra. A szolgáltatásnak tartalmaznia kell a speciális (SSL) titkosítást és a biztonsági hitelesítést. Szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy mint minden más weboldalnál, ahova személyes információkat juttatunk el, nem árt az óvatosság, olvassuk el végig és figyelmesen a titoktartásra vonatkozó alapelveket.

Az adóhatóság honlapján lévő kitöltő program saját gépre való telepítése leegyszerűsítheti az adóbevallás elkészítését. A program számtalan szolgáltatást kínál: kitöltési útmutatót, irányelveket, automatizált kalkulátorokat – mindezek felgyorsíthatják a bevallási procedúrát. Mivel a program a saját gépünkön és nem egy távoli webhelyen fut, az egyetlen eset, amikor internetre pénzügyi információt juttatunk el, a bevallás elküldése. Fontos tehát tudni, ebben az esetben csak a saját gépünk és az internetkapcsolatunk biztosítja az adataink védelmét. Épp ezért fontos a számítógép védelme: győződjünk meg róla, hogy a jelszavaink erősek; ellenőrizzük, a számítógépünkön fut-e internetbiztonsági, vírusokat és egyéb fenyegetéseket elhárító szoftver – tanácsolja a biztonsági szolgáltató. Bizonyosodjunk meg arról, van-e megfelelő biztonságimásolat-alkalmazás a gépünkön egy esetleges technikai katasztrófa esetére, és ellenőrizzük, a vezeték nélküli kapcsolatunk biztonsági rendszere aktív-e.

Soha ne csináljunk adóbevallást nyilvános hotspoton keresztül! Érdemes különösen óvatosnak lenni minden olyan esetben, amikor személyes adózási információinkat nyilvános helyen (fénymásolóüzlet, iroda) nyomtatjuk vagy faxoljuk. Ennek nem az az egyetlen veszélyforrása, hogy véletlenül ott hagyunk egy másolatot vagy netán az eredeti példányt, hanem az, hogy néhány faxban és fénymásolóban beépített merevlemez van, így előfordulhat, hogy az utánunk jövő ki tudja nyomtatni az utolsó dokumentumot, faxjelentést.

Az adóbevallások idején egyre többen próbálják kicsalni tőlünk a pénzünket vagy személyes információinkat. Ha az interneten találunk adóbevallás-készítő szolgáltatót, győződjünk meg arról, hogy professzionális céggel van dolgunk, ellenőrizzük, van-e igazi postacíme és nem csak postafiókja. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az interneten megtalált cég hónapokra, évekre visszamenőleg is tud-e majd válaszolni felmerülő kérdéseinkre.

Általános szabályként kerüljük az olyan szolgáltatókat, akik a munkadíjukat a nekünk járó adó-visszatérítés bizonyos százalékában határozzák meg. Jobban járunk a fix díjjal vagy az időalapú számlázással. Ne higygyünk azoknak a cégeknek sem, akik azt ígérik, ingyen elkészítik az adóbevallásunkat.

Ha online bevallást választunk, győződjünk meg róla, ismerjük a számítógépünkön lévő P2P (peer-to-peer) alkalmazásokat. Előfordulhat, hogy mi vagy a családtagok közül bárki is használja a LimeWire-t, Bearshare-t vagy egyéb ingyenes videók vagy zenék megosztását engedélyező szoftvert. Tudni kell, hogy ezek a P2P szolgáltatások a letöltésük után bárki számára láthatóvá tehetik a merevlemezünk teljes tartalmát, kiszolgáltatva ezzel a személyes adatainkat. Ha adóinformációinkat például PDF formátumban mentettük a gépünkre, ez a fájl hozzáférhető lehet az egész világ számára. Mindebbe beletartoznak családunk társadalombiztosítási, banki adatai, befektetési információi és bármilyen egyéb információ, amit nem szeretnénk mások tudomására hozni. Az effajta személyes adatok lopására irányuló tevékenységek a P2P fájlmegosztók térhódításával arányosan terjednek.

Az adóhivatal szereti a postacímeket, így a hivatalos kommunikáció nagy része postai úton zajlik. Fontos megjegyezni, az APEH soha nem kommunikál velünk SMS-ben vagy telefonon. Ha bármilyen megkeresést kapunk ezek valamelyikén, akkor valószínűleg csalókkal van dolgunk. E-mail üzeneteket viszont az adóhivatal is küldhet, például tájékoztatást, értesítést hibás bevallásról vagy az elektronikus úton benyújtott bevallás beérkezéséről.

Kontroll kell

A leggyakoribb hiba az elektronikus adóbevallás elkészítésénél az APEH által rendelkezésre bocsátott nyomtatványkitöltő programok figyelmeztetéseinek téves értelmezéséből fakad. Visszatérő hibaforrás továbbá a kötelező kontroll adatszolgáltatások elektronikus benyújtásakor, hogy az adózók a nyomtatványkitöltő programok használatakor azt a bevallásokkal megegyező módon akarják benyújtani.

Az APEH honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a kontroll adatszolgáltatások benyújtása elektronikus úton csak az eKON, valamint a KONNT programok használatával lehetséges. Figyelniük kell az adózóknak a bevallás kitöltésénél a verzióváltásokat is, lehetőség szerint mindig a legújabb változatot használják. Végül: a bevallást ne az utolsó napon akarják elküldeni, mert akkor a vonalak leterheltsége miatt az adatátvitel sokkal több időt vesz igénybe. VG

Telebit-összefoglaló Kontroll kell A leggyakoribb hiba az elektronikus adóbevallás elkészítésénél az APEH által rendelkezésre bocsátott nyomtatványkitöltő programok figyelmeztetéseinek téves értelmezéséből fakad. Visszatérő hibaforrás továbbá a kötelező kontroll adatszolgáltatások elektronikus benyújtásakor, hogy az adózók a nyomtatványkitöltő programok használatakor azt a bevallásokkal megegyező módon akarják benyújtani.

Az APEH honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a kontroll adatszolgáltatások benyújtása elektronikus úton csak az eKON, valamint a KONNT programok használatával lehetséges. Figyelniük kell az adózóknak a bevallás kitöltésénél a verzióváltásokat is, lehetőség szerint mindig a legújabb változatot használják. Végül: a bevallást ne az utolsó napon akarják elküldeni, mert akkor a vonalak leterheltsége miatt az adatátvitel sokkal több időt vesz igénybe. VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.