BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ leggyorsabb szuperszámítógépe az IBM-től

Hamarabb sikerült megépíteni a világ első petaflops teljesítményű szuperszámítógépet, mint azt tervezték és mint ahogy várni lehetett. A lélektani határt az IBM által az amerikai energiaügyi minisztérium Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumának épített Roadrunner rendszer lépte túl.

Amint arról a New York Times beszámol, az IBM szupergépe 1026 billió  művelet végrehajtására képes másodpercenként. Ez több mint kétszer akkor lóerő, mint amellyel a jelenlegi rekorder, az ugyancsak IBM gyártotta Blue Gene/L rendelkezik.

A Roadrunner – mely a nevét Új-Mexikó állam "hivatalos" madaráról, az amerikai gyalogkakukkról kapta – egy sajátos hibrid rendszer, amelyet javarészt kereskedelemben is kapható hardverekből építettek fel: alapját a két Opteron processzort támogató BladeCenter LS21, valamint a Cell (PowerXCell 8i) chipekre épülő BladeCenter QS22 szerverek alkotják. Az AMD chipjeből 6480, a Cellből 12 960 dolgozik monstre masinában – ez összesen 116 640 processzormagot jelent. A közel 3 megawattot fogyasztó Roadrunneren Red Hat Enterprise Linux operációs rendszer fut – írja az ITcafé.

A hatalmas teljesítményű rendszert olyan szimulációk futtatására fogják használni, amelyekkel kiválthatók az USA atomfegyver-arzenáljának naprakészen tartásához szükséges földalatti kísérletek. De a katonai célú felhasználás megkezdése előtt egyéb természettudományos problémák megoldására is tervezik bevetni, többek között a klímaváltozás vizsgálata is szerepel a tervbe vett feladatok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.