BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beépíthető autórádiók - mit, mennyiért?

Az újonnan vásárolt felső kategóriás személyautókba már gyárilag beépítettek valamilyen rádiós-CD-t, de a „fapados” alapmodellekhez csak drága extraként választhatunk hifi-berendezést. Sokan vannak azonban, akik a gyári kínálat helyett inkább saját maguk választanák meg, milyen kiépítettségű eszköz szóljon útközben. A VG Online az utólag beépíthető autósrádiók kínálatának alsó szegmensében tallózott.

Az utólag beépíthető autósrádiók elsősorban azért népszerűek, mert a gyárilag beszerelt készülékek drágák – hasonló képességű készülékeket jóval kedvezőbb áron is találni. Más közelítésből: a legolcsóbban 30000-50000 forintért választható „extra-felszerelés” áráért jóval nagyobb teljesítményű és jóval több szolgáltatást kínáló masinák közül válogathatunk.

Igaz, néhány órát rá kell majd szánni a házilagos beszerelésre – vagy egy szakember munkáját kell megfizetni – de így is jóval kedvezőbben (szinte feleannyiból) jövünk ki, mintha a gyárit választanánk. Ráadásul az igen gazdag kínálatból olyan modellt választhatunk, amelyik mind megjelenésében, mind pedig akusztikai képességeiben és funkcióiban legjobban illik elképzelésünkhöz.

Nem elhanyagolható szempont azonban, hogy a gyárilag beépített autós-hifire kevésbé „mozdulnak rá” a tolvajok, mint az utólag beszerelt változatokra – bár a komoly szándékú profik mindkét változattal néhány perc alatt megbirkóznak.

Az autógyártók ajánlatai

Az autógyártók hazai web-oldalain is megtalálható „Car Configurator” menüponttal kiválaszthatjuk, hogy milyen autósrádióval kívánjuk megrendelni a gépkocsit.

Néhány példa: MP3-as fájlok lejátszására is alkalmas rádiós-CD 4 x 20 Wattos hangszóróval 31200 forint – ugyanez 10 hangszóróval és 6-lemezes CD-váltóval 128400 forint.

Az egyik francia gyártónál egy 4x15 Wattos CD-rádió kombináció 65000 forint. Igaz, hogy ez a drágább autómodelleknél már alaptartozék, de például a komolyabb képességű autós-CD (4x15 Wattos hangfalakkal, MP3-lejátszással és CD-tárral már 140000 forinttal növeli meg az autó vételárát.

Akad olyan autógyártó, ahol az olcsóbb alapmodellekbe nem is választhatunk audió-készüléket. Egy másik amerikai gyártónál a rádiós-CD 2 hangszóróval 52000 forint, 4 hangszóróval 66000 forint – 4 hangszóróval és távirányítóval pedig 78000 forint.

Szabadpiaci kínálat

Érdekesség, hogy a „régimódi magnókazettákat” befogadó készülékek már meg sem találhatók a jelenlegi kínálatban.

Az utólag beépíthető készülékek kiválasztásánál három gyakorlati szempontot érdemes mérlegelni.

A rádiós funkcióknál az RDS megléte mellett igen fontos a memóriában tárolható adók száma, illetve a beépített valamint az egyénileg tárolható hangszín-beállítások lehetősége.

Hasznos előre végiggondolni a hangszórók számát és teljesítményét – az igazi „audiofil” autósok a 4-6-8-10 hangszórótól kezdve a csomagtartóba építhető mélysugárzóig számtalan egyedi konfigurációt válogathatnak össze a kínálatból.

Végül, harmadik szempontként a CD-lejátszó képességeit tanácsos figyelembe venni. Mindegyik modell alkalmas a gyári audio-korongok és a házilagosan írt, illetve az újraírható CD-k fogadására (CD-R/CD-RW lejátszás). A lejátszható fájlformátumoknál általában megtaláljuk az MP3-at, de a fejlettebb modellek már felkínálják a VMA formátum is.

Zenekedvelőknek fontos szempont lehet, hogy egyes készülékeknek önálló MP3-lejátszó funkciója is van. Ezekhez a külső USB-csatlakozóval épített modellekhez elegendő csatlakoztatni az MP3-as fájlokat tároló memóriakulcsot (pendrive) – az MP3-lejátszó funkciót az autóba épített szerkezet biztosítja. Ha pedig külső vonali bemenetet (AUX) is kínál a készülék, akkor a hagyományos walkmant, CD-lejátszót is csatlakoztathatjuk a rendszerhez.

Legkedvezőbb áron a Pioneer DEH-1800R jelű modell (13900 forint) szerezhető be, amely 4x45 Watt teljesítményre képes, alkalmas a házilagosan megírt, valamint az újraírt CD-k lejátszására is, de az MP-as fájlokat nem kezeli. Az RDS rádió memóriájában 18 adót tárolhatunk, lopás-védelemről a levehető előlap gondoskodik.

Valamivel nagyobb teljesítményű az LG Electronics LAC-3700R (14900 forint ), a rádió kijelzőjén megjelenik az éppen hallgatott adó neve (RDS), a 4x50 Wattos teljesítmény mellé a mélyhangok kiemelésére szolgáló XDSS Plus dinamika-fokozó szolgáltatást is megkapjuk. A készülék támogatja az MP3 és a WMA fájlformátumok lejátszását, sőt, a számok címe, és az előadó is megjeleníthető a kijelzőn (ID3 címke). A nyolc előre beállított hangszín mellé kétféle „saját beállítást” is elmenthetünk”, előlapja levehető, különlegesség, hogy a távirányítót is találunk a csomagban.

Hangerőben ugyanennyit (4 x 50 Watt) tud a JVC KD-G 341 (17100 forint), de szolgáltatás-kínálata sokkal szélesebb: RDS-rádiója a 24 csatornás memóriával rendelkezik, a hangszíneket beépített equalizerrel emelhetjük ki, a készüléken külső jelforrás illesztésére alkalmas csatlakozót is találunk, előlapja levehető. CD-lejátszója felismeri az MP3-as és WMA formátumokat, kijelzőjén leolvashatók az ID3-információk.

Igaz, a Sony CDX-GT20 (17500 forint) autórádió összteljesítménye „csak” 180 Watt, de a grafikus hangszínszabályozója különösen finom frekvencia-kiemelést tesz lehetővé. Szintén felismeri az MP3 és WMA formátumot, és megmutatja az ID3-címkék tartalmát is.

Több modellnéven is találkozhatunk a Blaupunkt MP28-as készülékével: a „San Remo” ára 17900 forint – de ugyanez a konstrukció kapható némileg drágábban „Milano” vagy „Monte Carlo” elnevezéssel is.

Teljesítménye 4x40 Watt, a hangszínszabályzós RDS rádió memóriájában 30 adó beállításait tárolhatjuk. CD-lejátszója a WMA-formátum kivételével ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint az előzőekben említett modellek (MP3, ID3 címke), plusz-funkcióként az előlapon található külső jelforrás csatlakozója és a levehető előlap emelhető ki.

A 20 ezer forint alatti kategóriába éppen belefér a Sony CDX-GT111 (19999 forint), amelynél előnyként értékelhető a külső jelforrás-bemenet és az előzőnél nagyobb, 4 x 45 Wattos teljesítmény – hátrányként a 18 memóriahelyet, valamint azt említhetjük, hogy CD-lejátszója nem alkalmas az MP3 és a WMA fájlok megszólaltatására.

Teljesítményben és szolgáltatásban is nagy előrelépés az LG Electronics LAC-6700R jelű modellje (24900 forint). A 4 x 50 Wattos zenei teljesítményű készülék hangszínszabályozóval és külön mélyhang-kiemelővel is rendelkezik. Az előlapon található USB-csatlakozóhoz MP3-lejátszót is illeszthetünk – CD-lejátszója természetesen felismeri az MP3 és a WMA formátumot, kijelzőjén megjelennek az ID3-címke információi is, különlegességként a távirányító említhető.

A Sony CDX-A360 jelű modellje (29900 forint) annyiban jelent előrelépést a korábbi modellekhez képest, hogy rádiójába 30 állomás programozható, CD-lejátszójába több korongot is elhelyezhetünk, a frontoldalra épített külső bemenethez hordozható audio-készülékeket csatlakoztathatunk.

Új szolgáltatást találunk a Sony MEX-BT2500 (32800 forint) kínálatában: a beépített Bluetooth kommunikációjának köszönhetően mobiltelefonunk kihangosítható lesz, mivel a készülékben egy mikrofont is találunk. RDS rádiója és CD-lejátszója a szokásos funkciókra képes.

Ezek után érdemes még egyszer összevetni, hogy hasonló árakért milyen képességű készülékeket kínálnak az autógyártók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.