BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Melyek a legveszélyesebb vírusos honlapok?

A vírusirtókat fejlesztő és forgalmazó McAffee legújabb vizsgálatában annak nézett utána, országkódok szerint melyek a vírusok szempontjából legnagyobb kockázatot jelentő website-ok.

A McAfee Inc. vizsgálata szerint a három legveszélyesebb kategória a .hk (Hong Kong), a .cn (Kína) és a .info (információ). Az összes górcső alá vette hong kongi bejegyzésű honlap közül több mint 19 százaléka jelent vírusveszélyt. Ez az arány 11,8 illetve 11,7 a kínai, és az információs weboldalakon a cég tesztjei szerint – tudósít az AP. Kockázatosnak tekinthető még a .ro (6,8 százalék) és a .ru (6 százalék) is.

A világ legelterjedtebb, .com-ra végződő honlap típusának esetében a veszélyességi arány alig több mint 5 százalék. A cég 9 millió weboldalt vizsgált meg, és az előző évhez képest növekedést tapasztalt a kínai, és hong kongi site-ok esetében. Az, hogy a rosszindulatú szoftvereket terjesztő személyek ezeket a végződéseket választják, azzal magyarázható, hogy számukra az alacsony ár a fontos, illetve az, hogy a domain név regisztrációjakor ne kérjenek túl sok adatot. A honlapok nevének bejegyzésekor a tulajdonos földrajzi helyzete nem számít vagyis a látszólag kínai honlapok a világon bárhol lehetnek.

Ha az interneten szeretnék olcsó nyugtatót vásárolni, de a honlap neve .hk-ra végződik, ne vegyük meg a gyógyszert, próbáljunk más forrást találni – javasolja kissé gúnyosan Shane Keats, a McAfee elemző- kutatója arra utalva, hogy számtalan rosszindulatú szoftver terjed az olcsó (hamis) gyógyszert kínáló honlapokon.

A szoftvercég most másodszor adta ki Mapping the Mal Web című jelentését, amelyből az is kiderül: a legbiztonságosabb honlapok: a .gov (kormányzati), .jp (japán), .au (ausztrál) végződésűek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.