BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Panasz a közösségi portál ellen - Veszélyben a személyes adatok?

Egy civil szervezet harmincöt oldalas panaszt nyújtott be a Facebook ellen arra hivatkozva, hogy a közösségi portál megsérti a személyes információkhoz fűződő jogokat. A portál viszont azt állítja: a piac legjobb védelmét nyújtják felhasználóiknak.

A Facebookkal kapcsolatban már korábban is felmerültek problémák: a portál tulajdonosai a felhasználók tudta nélkül gyűjtötték adataikat reklámozási célokra, amíg egy ötvenezer aláírást tartalmazó petíció meg nem akadályozta őket ebben. Most a kanadai Internet Policy and Public Interest Clinic nyújtott be panaszt a cég ellen, mondván a Facebook huszonkét rendben megsérti a személyes adatokkal kapcsolatos jogokat – írja a BBC.

A harmincöt oldalas dokumentáció szerint a közösségi portál különleges adatokat gyűjt az internetezőktől, és azokat a megkérdezésük nélkül használja fel, illetve a szabályokkal ellentétben nem semmisíti meg a feleslegesség vált adatbázisokat. A kifogások súlyát a kezdeményezők szerint tovább növeli, hogy a legtöbb kanadai Facebook-felhasználó a tizenévesek közül kerül ki, akik figyelmét fokozottan fel kell hívni arra, hogy személyes adataik illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

A portál kategorikusan tagadja a szervezet állításait, mondván, piacvezető adatvédelmi megoldásokkal gondoskodnak felhasználóikról, és nem véletlen, hogy Kanadában az internetezők csaknem negyven százaléka tagja az online közösségnek. Hozzáteszik: a benyújtott panasz súlyos tartalmi tévedéseket tartalmaz, például nem veszi figyelembe, hogy a felhasználók maguk döntenek arról, milyen adatokat osztanak meg. A civil szervezet szerint azonban ez sem teljesen igaz. Mert bár az internetezők beállíthatják a Facebookon, hogy adataikat a legmagasabb szintű védelemmel kezeljék, ez veszít hatékonyságából, ha a portálon kiválasztott ismerősök kevésbé szigorú védelmet alkalmaznak.

Az ügy megoldása akár egy évet is igénybe vehet, ennyi ideje van ugyanis a panaszt kezelő biztosnak (Privacy Commissioner) arra, hogy elbírálja a kérelmet, és szükség esetén bírósághoz forduljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.