BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szupergyors adatátvitel fénnyel

Sikeres kísérletet hajtottak végre német kutatók, akik 100 Mbit/s-ig terjedő sebességtartományban látható fénnyel vittek át adatokat. A technológia a jövőben lehetővé teheti, hogy a már elterjedt rádiós WLAN-technika mellett a fénnyel működő vezeték nélküli adatátvitel is lehetségessé váljon. A sávszélesség és a gigabyte-os otthoni hálózatok iránt folyamatosan nő a kereslet. Az adatátvitelt a szabad térben a Siemens szakértői nagy teljesítményű fehér fényű fénykibocsátó diódákkal (LED) hajtották végre, egyelőre egy méter távolságra.

A mai otthoni hálózatok hamar szűk keresztmetszetté válhatnak, ha nagy sebességű optikai hálózatok „táplálják” azokat, amelyek fel- és letöltési sebessége is meghaladhatja a 100 Mbit/s értéket. Ilyen adatsebességek adódhatnak pl. a nagy felbontású tv-adásokból vagy telemedikai alkalmazásokból. A vezeték nélküli otthoni hálózatokban egyre nagyobb problémát jelent, hogy a WLAN-frekvenciasávot sok épületben többszörösen is használják a felhasználók, így adatcsomagjaik között ütközések keletkeznek. Erre a problémára a frekvenciaengedély-mentes látható fény jelent megoldást.

A szabad térben az adatátvitelt bonyolító fehérfény LED-eket a hosszú élettartam, a robusztus mechanikai felépítés, az alacsony üzemi feszültség és a normál izzólámpákénál nagyobb energiahatékonyság jellemzi. Az adatok átvitele egyszerűen a LED által kibocsátott fény variálásával megy végbe. A vevőoldalon egy fényérzékelő alakítja vissza a fényjeleket elektromos impulzusokká. Ennek a témának szentel figyelmet 2008 januárja óta az Omega elnevezésű európai kutatási projekt, amelyet 20 európai ipari és tudományos partnerből álló konzorcium működtet. A kutatók most főleg a fehér LED-es adatátviteli sebesség növelésére koncentrálnak. A múlt év végén a szabványosítási tevékenység is megindult e téren, mégpedig az IEEE 802.15 (Institute of Electrical and Electronics Engineers) keretében, amelyet a Samsung kezdeményezett. A tervek szerint 2010 végére el is fogadhatnak egy szabványt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.