BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zseb-tévék: körkép a hordozható LCD-televíziók piacáról

Hétvégén kezdődik a foci-EB. Remek mérkőzéseknek nézünk elébe, így nem csoda, ha az igazi focirajongók egyetlen meccset sem akarnak kihagyni. Akár egy kisméretű, hordozható LCD-tévé képernyőjén is hajlandóak megnézni kedvenceiket – a lényeg hogy „élőben” lássák a focit. Az biztos, hogy a hordozható LCD-tévékből soha nem látott kínálatot gyűjthetett egybe VG Online termék-ajánlója.

Persze nemcsak az EURO2008 mérkőzéseire kíváncsi nézőknek lehet fontos, hogy „bárhol és bármikor” képernyő-közelben lehessenek. A hazai és külföldi tévé-sorozatok megszállottjainak, vagy az aktuális hírekkel foglalkozó média-képviselőknek is szüksége lehet a percre-kész képi információkra.

A hordozható LCD-televíziók beépített (tehát újratölthető) akkumulátorról csak két-három óráig működnek, ezért fontos, hogy tartozékaik között megtaláljuk a 220/230 Voltos hálózati adaptert és legtöbb esetben az autó szivargyújtójába dugaszolható 12 Voltos töltőt is. Az ideális modell kiválasztásának legfontosabb paramétere a képátló és a felbontás – de érdemes odafigyelni a tartozékok listájára is (például: fülhallgató, átjátszó-kábelek, falra-szerelhetőséget biztosító konzol).

A készülékekhez mellékelt tapadókorongos, vagy kihajtható teleszkópos-antennával sajnos csak a földi sugárzású adók (mtv1, tv2, RTL Klub), illetve az aktuális helyzettől függően néhány kisebb tv-adók foghatók – de ez tökéletesen elegendő, ha Magyarországon akarjuk nézni a foci-EB mérkőzéseit. Ha viszont egy kábeltévével felszerelt lakásban használjuk a készüléket, akkor (megfelelő bemenet esetén) minden csatorna behangolhatók, ami sokkal jobb képminőséget is eredményez.

Az audio-video (AV) bemenettel rendelkező modellekhez (majd mindegyik eszköz alkalmas erre) csatlakozatható videomagnó, DVD-lejátszó vagy MP4-es lejátszó is, így kibővíthető a felhasználhatósági kör is.

Némelyik modellnél fontos paraméterként tünteti fel a gyártó, az adott készülék a számítógép-monitorként is használható, de ezt a lehetőséget érdemes fenntartással kezelni. Aki hordozható LCD-tévét vásárol, nagy valószínűséggel rendelkezik noteszgéppel is, tehát nem kívánja majd külső megjelentőként használni a noteszgép-monitornál jóval kisebb méretű LCD-tévét.

3,6 inch: kicsik, de szépek

A Lenco TFT-360 jelű modellje (23 400 forint) valóban a mini LCD-tévék kategóriájába tartozik, hiszen képátlója csupán 9,14 cm (3,6 inch), de a 800x600 pixeles felbontására nem lehet panasz. Kellemes meglepetés, hogy távirányítót, fülhallgatót és AV kábelt is találunk a csomagban. Az automatikus állomáskeresés ma már megszokott szolgáltatás – az azonban ebben az árkategóriában különlegességnek számít, hogy a készülék Micro SD és MultiMediaCard  kártyaolvasóval is rendelkezik, így a digitális fényképezőgépekkel, videokamerákkal készített felvételek is lejátszhatók.

Árban többet – szolgáltatásaiban azonban kevesebbet nyújt a Laura L36 (30 162 forint). A szintén 3,6 inches képátlójú (9,14 cm) hordozható televízió pozitívumai között a 16:9 képarány és a beépített lítium-ion akkumulátornak köszönhető 3 órás üzemidő említhető.

Valamivel nagyobb képernyővel építették a Nova 507-est (26 700 forint). Az 5 inches (13 cm) képátlójú készülék alkalmas a kábel-csatornák vételére is, hátránya, hogy hangszórójának teljesítménye igen csekély (0,3 Watt).

Képeslap-méret: 7 inch (17,8 cm képátló)

Az Airis M203 (20 990 forint) 7 inches kijelzője már élvezhető képméretet kínál, azonban a 480 × 234 pixeles felbontás bizony nagyon kevés, egészen biztosan pixeles képet kapunk majd. A készülék adottságain nem javít az OSD menü, és az sem, hogy a szokásos tartozékok mellett egy tartó-konzolt és egy antenna konvertert is találunk a dobozban.

A Lenco TFT-710 jelű modellje (23 800 forint) akár 255 csatorna beprogramozását is lehetővé teszi, alkalmas a hagyományos (4:3) és a széles formátumú (16:9) megjelenítésre, valamint a kábel-tévé csatornák jeleinek fogadására is. Az OSD menü, az állvány, a sztereo-hangzás, az automatikus időkapcsoló és a távirányító előnyként értékelhető – a beépített Tetris játéknak pedig valószínűleg a fiatalabb korosztály örül majd.

Árban komoly ugrást jelent a Mustek PT2270 (39 430 forint), amelynek tulajdonsága közül a 1440 x 234 pixeles felbontás, a viszonylag nagy teljesítményű (2 Wattos) hangszóró, az automatikus képarány-felismerés, valamint az akkumulátorról történő használat esetén elérhető 3 órás üzemidő emelhető ki.

8 inchtől (20,32 cm) felfelé

Sokat számít, hogy ennél a képernyő-méretnél a függőleges (vertikális) felbontás általában megduplázódik (1440 x 234 képpont helyett 1440x468 pixel), ami már valóban pixelmentes és tűéles képet eredményez.

A hordozható LCD-tévék közül a legjobb ár/teljesítmény arányt a Nova 806 (29 900 forint) mondhatja magának. A 8 inches kijelző, a 1440 x 468 felbontás, a 2x2 Wattos sztereó hangszóró összességében már valóban élvezhető tévézésre teszi alkalmassá a készüléket – s nem elhanyagolható, hogy teljesítmény-felvétele csupán 10 Watt.

Ezek után elgondolkodtató, hogy a Seltronic T80W11 jelű, 8 inches (20,32 cm) képátlójú modelljének (36 999 forint) néhány egyedi szolgáltatása (számítógép monitorként is használható, külső antennacsatlakozót és tartóállványt is tartalmaz a csomag) mennyire ellensúlyozza azt a hátrányt, hogy a képernyő felbontása csak 1440x234 pixel.

Nem járunk jobban akkor sem, ha a Seltronic T80C16-ast választjuk (39 999 forint): képernyője valamivel nagyobb ugyan (8,4 inch, azaz: 21,5 cm képátlójú), de felbontása szintén csak 1440x234 pixel. Plusz-szolgáltatásként említhető a három AV-bemenet valamint az S-Video bemenet – esetleg az, hogy 640 x 480 képpontos számítógép-monitorként is használható.

A Lenco TFT-920 (66 500 forint) 9,2 inches (23,4 cm) képátlójú LCD-je a 1440 x 468 pixeles felbontásnak köszönhetően igen jó minőségű képet ad, sztereo hangrendszere külső erősítővel komolyabb hangzára is képes. Kábel-tévé csatornák vételére is alkalmas, sőt a mellékelt távirányítóval a teletextet is elérhetjük. Számítógépes monitorként is használható (640x 480-as felbontással), szolgáltatás-kínálatát 3 beépített játék-program színesíti.

A kategória legnagyobb képernyőjű készüléke a 10,4 inches (26,4 cm) Seltronic T104C15 (43 999 forint), amely szintén alkalmas a kábel-tévék csatornáinak behangolására. Hangrendszere sztereo, külső csatlakozói között három AV, egy S-video, valamint egy VGA bemenetet is találunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.