BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az online térképek eltörlik a történelmet

Műholdas navigációs rendszerek, mobiltelefonba épített navigációs programok, online térképek – a mostani éra utazói aligha kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy eltévednének, hiszen modernebbnél modernebb készülékek arzenálja áll készenlétben, hogy a világ bármely szegletében a segítségükre siessen és útbaigazítsa őket. Kérdés azonban, milyen árat kell ezért fizetniük. A brit Royal Geographical Society meglátása szerint ugyanis az új rendszereket használók a valóságban aligha vannak tisztában azzal, merre is járnak, miután az utakon kívül azt már nem tüntetik fel, hogy templom, műemlék, kastély, netán park található-e a közelben.


A „hagyományos” térképpel ez aligha fordulhatott volna elő, hiszen az egyúttal lehetőséget teremtett arra, hogy az adott helyszínen áthajtó autós felfedezze azt, betekintést nyerjen történelmi emlékeibe – legyen szó egykori várfalról vagy ókori romról –, nevezetességeibe. Jelenleg azonban ezek a részletek elvesznek az utcák hálózatában, s ezzel együtt feledésbe merül a történelem is – vélik a szakemberek. S jóllehet az utazók új generációja soha nem téved el, sok-sok élménnyel lesz szegényebb, hiszen „lemarad” az adott hely történelmi, természeti látnivalóiról. Jó példa erre – mutatnak rá a kutatók –, hogy például a brit Worcester utcahálózata kifogástalan, ám híres katedrálisát már nem tüntették fel a navigációs rendszerben; London South Kensington-i részéből „hiányzik” például a Royal Albert Hall és a Természettudományi Múzeum. A Wiltshire-on keresztül vezető úton haladók ugyan tudják, hol térjenek le Andover felé, ám azt a rendszer már nem mutatja meg, hogy éppen az ingó kövekről ismert Stonehenge mellett haladtak el.

A gondot az okozza a Royal Geographical Society meglátása szerint, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt, az első műholdas navigációs rendszerek születésekor a kisméretű képernyőkön minél több adatot próbáltak feltüntetni. Ám miután a térképeket informatikusok és nem térképészek készítették, így a nem létfontosságúnak tartottakat – azaz a nevezetességeket – egyszerűen kihagyták. Ez pedig komoly veszélyt rejt magában – vélekednek a kutatók –, mert miután naponta több millióan a navigációs rendszerek segítségével igazodnak el az utakon, egy-egy hely nevezetessége, történelme örökre elfelejtődhet. Arról nem is beszélve – teszik hozzá –, hogy a térképolvasás képességét aligha lehet az iskolában elsajátítani.


Az „ellentábor” véleménye szerint azonban a navigációs rendszereket nem a turisták számára találták ki, hanem mindennapi használatra, épp ezért is érthető a „puritán” stílusuk. Kezdeményezésekre mindenesetre már van példa, hiszen egyes online térképek interaktív jellegüknek köszönhetően lehetőséget teremtenek arra, hogy a felhasználó azt az információt is kérje, amelyre szüksége van, illetve akkor, amikor azt igényli. vg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.