BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búcsú a jegyzetektől

Egyesek alighanem nosztalgiával emlékeznek vissza arra, hogy hajdan mennyit futkároztak az egyetemi jegyzeteik után, hogy a hiányzókat kénytelenek voltak fénymásolni, majd sorkiemelőkkel „dobták fel” a vizsgák előtt, netán arra, hogy a sok könyv hány kilóval nehezítette a hátizsákjukat, s hogy azok lassan „kinőtték” a szobát.

Arról nem is beszélve, hogy az egyes félévekhez szükséges tankönyvek beszerzése mennyi pénzt emésztett fel. Mindez azonban lassan a múltba vész, a „dematerializáció”, azaz a papírmentesség a tankönyvek piacát sem kerülheti el. A több mint százezer diáknak helyet adó torinói műszaki egyetem adatai sokatmondók: míg az 1990-es évek közepéig az esetükben használt tankönyvek szinte száz százaléka nyomtatott formában volt elérhető, addig jelenleg közel fele már ingyenesen letölthető az internetről. A tanulónak nem kell mást tennie, mint az egyetem oktatási portálján bejelentkezni, ráadásul a palettáról a könyvek, jegyzetek mellett a multimédia teljes eszköztárához hozzájuthat, így videókhoz, fotókhoz, statisztikákhoz, az oktató által az előadás során feltüntetett slide-okhoz. A nyomtatott tankönyvek aránya azonban a közeljövőben tovább csökkenhet, a várakozások szerint pár éven belül már csak 20-30 százalékos szeletet hasíthat ki a tortából.


Az egyik utolsó „bástya” nemrégiben esett el, miután a tanulók számára készített Kisokos nem létezik többé nyomtatott formában, kizárólag az internetről tölthető le. Előzmények persze voltak: a torinói egyetemen kezdetben az irodákból „űzték ki” a papírokat, majd következett a tanulmányi osztály, a tanulók immár online jelentkeztek be az egyes vizsgákra, s nem kellett űrlapot kitölteniük, majd a hallgatók bizonyítványa is elektronikus formát öltött. A tanulókat pedig SMS-ben, nem pedig papíron tájékoztatják a hivatalos közleményekről: évente közel 700 ezer üzenet érkezik a mobiltelefonokra. Az idén két további újításra került sor: bevezették a digitális hirdetőtáblát, amelyre ezentúl nem celluxszal, gombostűvel, netán sárga post-in cetlikkel helyezhetik fel a diákok a hirdetéseiket, hanem a jövő eszközeivel, így bluetooth, SMS vagy wifi segítségével. Mostanra az oktatók is elektronikus és nem írott formában tartják számon diákjaik eredményeit.


A szolgáltatások száma folyamatosan gyarapszik, mint ahogy a letölthető könyveké is. Jelenleg mintegy 120 ezer file érhető el, ezek között a jegyzetek, a powerpoint anyagok éppúgy megtalálhatók, mint a videón rögzített előadások vagy a házi feladatok. Az elmúlt hét esztendőben mintegy 11 millió fájlt töltöttek le, s havonta közel 500 ezren jelentkeznek be jelszóval erre a védett területre.

Úgy tűnik tehát, az egyetem kezdeményezése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, amelyben alapvető szerepet játszanak a dematerializáció előnyei, így többek között a gyorsaság, a kényelem, a mobilitás, a mindenki számára való elérhetőség és értelemszerűen a költségek számottevő csökkenése; ezekkel a jellemzőkkel pedig a papíralapú tankönyvek nem rendelkeznek. A letöltött szövegek ráadásul nem foglalnak nagy helyet, elférnek egy USB-ben, így mindig kéznél vannak.


Az oktatók számára is számos lehetőséget teremt az új „trend”, hiszen nem kell éveket várniuk, hogy az írásaikat, esszéiket kiadják, mikorra az aktualitásukat már el is veszthetik. Éppen ezért a többség az internetre helyezi fel a prezentációját, írását, mint ahogy a jegyzetét is, amelyet ráadásul állandóan bővíthetnek, módosíthatnak, aktualizálhatnak. Ezzel a tanulók is jól járnak, hiszen a legfrissebb kutatásokat, elemzéseket azonnal el is olvashatják, míg az alapkönyveket megvásárolják nyomtatott formában, azok ugyanis egész életre szólnak.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.