BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőkép MBO is lehet

Milyen túlélési stratégiát folytatnak a globalizálódó hazai IT-piacon az informatikai vállalkozások? Kinek melyik út a legígéretesebb a biztosabb jövő szempontjából? Erről faggatjuk az érintett cégek vezetőit. Ezúttal a jogelőd Volán Elektronika jogán már több évtizede működő Libra Szoftver Zrt. vezérigazgatója, Papp Zoltán vázolja a jövőképet.

A mai világban inkább taktikusnak kell lenni, mint stratégának, hogy képesek legyünk alkalmazkodni a gyorsan változó piaci viszonyokhoz, így a bevezetőben felvetett kérdésre adott válasz negyedévről negyedévre változhatna – mondja a vezérigazgató.

Egy biztos, teljesen más világ járt a hazai informatikai cégekre a rendszerváltást követő első évtizedben, mint 2000 óta. A kilencvenes évek közepéig még a nagyobb céges megrendelőknél is ott lehettek a vállalatirányítási szoftvereket szállítók között az olyan hazai vállalkozások, amelyek terméke nem valamilyen licencelt multi, hanem saját fejlesztésű volt. Azt követően egyre nagyobb számban jelentek meg a nemzetközi versenytársak és szabványosított megoldásaik, amelyek a felvevőpiac felső szegmenséből kiszorították a hazai konkurenciát.


Az évről évre egyre bonyolultabbá váló magyarországi számviteli rendszer azonban gondoskodik arról, hogy a helyi IT-fejlesztések is megtalálják a maguk helyét – húzza alá Papp Zoltán. A cég termékeit ma már elsősorban a kis- és középvállalati szektor társaságai vásárolják, bérlik, vagy a néhány éve bevezetett újabb üzleti modellnek köszönhetően szolgáltatásként veszik igénybe. A kisvállalatok a kétharmada eddig a bérlést választotta, de már egyre gyakoribb a vásárlás. A cég vállalatirányítási rendszerét évek óta tanítják a hazai felsőoktatásban és néhány középiskolában is.

A termékfejlesztés az ezredfordulóig feltétlen önállóságot adott, 2000 után már az elsődleges cél a gazdálkodás stabilitásának a megőrzése. Az üzleti szoftverpiac több részre szakadt, a szétzilálásban néhány kalandor külföldi vállalkozás is szerepet játszott, amely nagy marketingköltséggel aratott, majd továbbállt.

A cég egy rövid ideig próbálkozott az SAP-partnerséggel is, de a vezetés végül úgy döntött, ígéretesebb a saját fejlesztőkre alapozott termék, a kkv-körnek ugyanis inkább olyan cikkek kellenek, ahol a változásokra gyorsabb a reakcióidő. Ez egy multiterméknél hosszabb időt vesz igénybe. Változtatást követel a piaci helyzet a termékgörbék harmonizálásánál és racionalizálásánál, a kilencvenes években megszokott szélességű termékfejlesztésre kevésbé van már lehetőség.

Két éve a jövőt is meghatározó döntés következett a cég életében. A jogelőd, ma többségi tulajdonos Volán Elektronika a profiltisztítás jegyében különálló vállalkozásba rakta ki a Libra vállalatirányítási szoftverrel foglalkozó közel 60 fős csapatot, amely ettől kezdve Libra Szoftver Zrt. néven folytatja tevékenységét. A külön céggel a tulajdonos olyan értelemben is önállóságot adott a helyi menedzsmentnek, hogy évek múlva vezetői kivásárlás keretében (MBO) akár meg is szerezheti azt. Egyéb érdeklődőből itthon és külföldön sincs hiány.


A külföld nemcsak befektetői, hanem piaci szempontból is fontos a cég számára. A külpiaci jelenlét kevésbé kockázatos és kevésbé költséges változatát választják, üzleti partnereket keresnek a régióban saját szoftverük forgalmazásához. S ebben az eltérő nyelv nem akadály, nem így a jogszabályi lokalizáció, ezért is fontos a helyi körülményeket ismerő partner – hangsúlyozza Papp Zoltán. Az első lépések megtételét olyan hazai ügyfeleik könnyítik meg, akiknek már működnek leánycégei a környező országokban – teszi hozzá.

Erről faggatjuk az érintett cégek vezetőit. Ezúttal a jogelőd Volán Elektronika jogán már több évtizede működő Libra Szoftver Zrt. vezérigazgatója, Papp Zoltán vázolja a jövőképet.

Sági Gyöngyi-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.