BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okosak és szépek

Az Apple iPhone-ja körüli felhajtásnak is köszönhetően nagyarányú boommal számolnak a világ vezető mobiltelefon-gyártói a következő években az okos telefonok piacán. Három-négy esztendőn belül már a készülékek több mint a felét ezek adják.

A Gartner piackutató cég The New York Timesnak nyilatkozó elemzője szerint a számítógépes képességekkel, mindenekelőtt a közvetlen netkapcsolódási lehetőségekkel felruházott hordozható eszközök szegmensében minden eddiginél élénkebb kereslet várható.

Az okos telefonok piacán az idén mintegy 52 százalékos növekedés várható, 190 millió készülék találhat gazdára világszerte. Ez a teljes, 1,28 milliárd darabosra becsült mobiltelefon-szegmens 15 százaléka, értékben mintegy 65 milliárd dollárra tehető. A piackutatók szerint 2012-re viszont már a 65 százalékot is elérheti ez az arány a világ mobilkészülék-piacán, ez 200 milliárd dollárt hozhat a gyártók konyhájára az egyébként 312 milliárdosra becsült teljes piacon. Darabszámban a szakértők akkor már 1,8 milliárdosra teszik az éves eladást, ebből több mint 700 millió sorolható majd a többet tudó készülékek kategóriájába.

Elemzők szerint maguk a szolgáltatók ösztönzik majd a gyártókat, hogy a jogdíjmentes operációs rendszerekkel – Symbian, Android, Linux – felszerelt okos telefonokból minél többet hozzanak a piacra. Ezekre azután a szolgáltatóknak már könynyebb és főként még költséghatékonyabb lesz fizetős szolgáltatásokra épülő alkalmazásokat telepíteni.

A ma még drágának számító készülékek ára is jelentősen csökkenni fog, főleg a kínai gyártók hatására. A piac vezető gyártói sem akarnak kimaradni a nagy üzletből. A Gartner szerint a Nokia, valamint a BlackBerry-előállító Research In Motion (RIM) egyértelműen idesorolható, a Samsungnál ígéretes az átállás, miközben az LG még küzd.

A cégeknek az idén ugyanakkor azzal is számolniuk kellett, hogy a romló gazdasági környezet hatására az év első felében lanyhult az előfizetők készüléklecserélési hajlandósága. A második fél év, főként a karácsonyi időszak azonban ismét bizakodóvá teheti őket.


A mobiltelefonok világpiaca ebben az évben összességében már csak 11 százalékkal bővül, 1,28 milliárd darabra, szemben az egy évvel korábbi 16 százalékos növekedéssel, amikor 1,15 milliárdot adtak el.

Régiónként is igen változatos ma már a kép. Az iparilag fejlett térségekben – mindenekelőtt Nyugat-Európában, Japánban és Észak-Amerikában – telítetté vált a piac, így bővülésre inkább csak a fejlődő világban lehet számítani.

Az eladások szempontjából Japánban és Nyugat-Európában a legborúsabb a kép. A szigetországban 9,1, az utóbbi területen 1,5 százalékos csökkenéssel számol a Gartner. Észak-Amerikában viszont még mintegy 5,3 százalékos növekedést becsül a piackutató.

Kínálati boom előtt

Az elmúlt hetekben Magyarországon is felgyorsult a termékbevezetés a mobiltelefonok ezen szegmensében. Már itt az iPhone és a Samsung Omniája, ebben a negyedévben jön még a Sony Ericsson Xperiája, valamint az LG KC910-es okos telefonja, de rejtegethet hasonlót a tarsolyában a Nokia is. A szállítók és a szolgáltatók az év végéig több tízezer ilyen készülék eladásával számolnak, különös tekintettel a karácsonyt megelőző időszakra.

A gyártóknak a legjobb értékesítési mutatókat az év végi ünnepek előtti bevásárlási láz hozza. Magyarországon is lassan növekszik a prémium kategóriás telefonok aránya, ma már eléri a 15 százalékot; idesorolhatók nemcsak a tudásuk, hanem a dizájnjuk miatt keresett készülékek is. vg

Munkatársunktól Kínálati boom előtt Az elmúlt hetekben Magyarországon is felgyorsult a termékbevezetés a mobiltelefonok ezen szegmensében. Már itt az iPhone és a Samsung Omniája, ebben a negyedévben jön még a Sony Ericsson Xperiája, valamint az LG KC910-es okos telefonja, de rejtegethet hasonlót a tarsolyában a Nokia is. A szállítók és a szolgáltatók az év végéig több tízezer ilyen készülék eladásával számolnak, különös tekintettel a karácsonyt megelőző időszakra.

A gyártóknak a legjobb értékesítési mutatókat az év végi ünnepek előtti bevásárlási láz hozza. Magyarországon is lassan növekszik a prémium kategóriás telefonok aránya, ma már eléri a 15 százalékot; idesorolhatók nemcsak a tudásuk, hanem a dizájnjuk miatt keresett készülékek is. vg-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.