BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érzelmes robotok

Úgy tűnik, egyre több, korábban fantázia szüleményeként emlegetett dologról bizonyosodik be, hogy korántsem utópisztikus, megvalósulására aligha kell még emberöltőket várni. Idesorolható az akár „nagy testvérként” is emlegethető robot, amely elől lassan már a gondolatok sem maradnak rejtve.

Mesterséges intelligencia, egy csipetnyi érzelemmel ellátva – így jellemezhető az a robot, amelyet a milánói műszaki egyetemen fejlesztenek ki. A készülék akár pszichológusnak is tekinthető, hiszen az elképzelések szerint képes arra, hogy feltérképezze az illető érzelmi állapotát, megítélje az idegességének, stresszes állapotának, zavartságának a mértékét, illetve figyelmének szintjét.

Az új robotot nem a titkosszolgálat, hanem az egészségügy használná fel. A projekt célja nem más, mint hogy segítséget nyújtson a szélütést szenvedett emberek rehabilitációjában. A betegek ugyanis egy teljesen új helyzettel állnak szemben, a korábbi, megszokott mozgások újratanulására, szükség szerint újak megtanulására és begyakorlására van szükség, s a fizikoterápiás kezelések hosszú időt vesznek igénybe. A robot pedig képes arra, hogy a páciens érzelmeit értékelje, anélkül hogy „beférkőzne” a testébe. Ez a fejlesztés jóval precízebb monitoringot tesz lehetővé a beteg állapotának megítélését illetően, a kezeléseket sokkal célirányosabban tudják meghatározni az egyes esetekben, az egyén reakcióinak függvényében. A robot a visszajelzések nyomán ugyanis azonnal képes módosítani a kezelés menetén, ez komoly előny a rehabilitációban.

Miként működik a „mesterséges” pszichológus? A beteget arra kérik, hogy egy a robothoz kapcsolt fogantyút mozgasson, ez a mozdulat a számítógép képernyőjén egy grafikai elem egyik helyről a másikra történő áthelyezését eredményezi. A páciensnek egy útvonalon kell végighaladnia, hogy utolérje a képernyőn megjelenített tárgyakat, mint ha egy videojáték részese lenne. A feladat nehézségét ott, helyben állapítják meg, a beteg állapotának tükrében, s a cél, hogy a problémás motorikus területeket újra „mozgásba” hozzák. Ha az illetőnek gondot jelent a mozdulat végrehajtása, a robot automatikusan megmozdítja a fogantyút. A szerkezet a beteg állapotát is fel tudja térképezni, úgymint az izmok aktivitását, a légzést, az izzadást, a vérnyomást és a szívmozgást. A feladatokra adott válaszok ugyanakkor a páciens kedélyállapotának a függvényében is módosulhatnak. Így például, amikor gondot okoz az aktuális feladat végrehajtása, a robot szenzorai stresszhelyzetet is jelezhetnek. Amikor izzad az illető teste, úgy a szerkezet mérlegelheti, miszerint módosítja a feladat nehézségi fokát. Ha a robot azt veszi észre, hogy unatkozik a páciens, érdekesebb feladatokra válthat. Ahogy pedig javul a beteg állapota, a szerkezet úgy változtat a feladatokon.

A jövőt illetően meglehetősen optimistán nyilatkoznak a tudósok, szerintük a robot akár az emberek otthonaiba is „beköltözhet”. A készülék a szenzoraival felméri a beteg állapotát, s ennek megfelelő gyakorlatokkal látja el. Jelenleg már számos szerkezet áll rendelkezésre, amellyel az életet egyszerűbbé lehet tenni, az automata autóktól kezdve az intelligens épületekig, a takarítást, a lakás felügyeletét ellátó, avagy a szórakoztatást végző robotokig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.