BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hűtlen Windows felhasználók? Rekordot döntött az OpenOffice

A bevezetését követő héten három millióan töltötték le az OpenOffice nevű ingyenesen használható irodai szoftvert. Ezzel rekordot döntött a program, ráadásul a felhasználók 80 százaléka Windows alatt dolgozik.

Mint arról korábban beszámoltunk, az OpenOffice-t már indulásakor akkora érdeklődés fogadta, hogy a gyártó letöltő szerverei egy ideig teljesen megbénultak. Az új, 3.0 verzió eddigi egy hetes pályafutása alatt három millióan töltötték le. A cég marketing igazgatója szerint alig kétszázezer Linux felhasználót regisztráltak, ez viszont annak tulajdonítható, hogy a Linux operációs rendszerben dolgozók közvetlenül megkapják a frissítéseket – írja a PC World. Mindez azt is jelenti, hogy a weboldalon letöltést kezdeményezők nagy része Windows-ban dolgozik és a Microsoft Office helyett választja a szabadon használható programot.

John McCreesh szerint ha ezeket a rejtett felhasználókat is beszámítjuk, a program már jóval meghaladhatta az öt millió letöltést. A marketing vezető szerint ilyen eredmények mellett a korábban 2010-re kitűzött cél, miszerint a szövegszerkesztő piac negyven százalékát kellene az OpenOffice-nak megszereznie – már nem is tűnik annyira ambiciózusnak.

A Microsoft ennek ellenére nem aggódik. A cég adatai szerint több mint 500 millió felhasználó dolgozik az Office-szal, a PC Worldnek nyilatkozó illetékes szerint pedig nem is aggódnak pozíciójuk miatt. A Microsoft marketing menedzsere szerint az üzleti felhasználók tudják, hogy az MS Office megfelelően integrált és követett, ezért kitartanak mellette.

A lap hozzáteszi: a kompatibilitási problémák miatt az OpenOffice sikere ellenére relatív alacsony piaci részesedést tudhat magáénak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.