BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem menekülhetsz

Az év végén már Európa nagyvárosainak utcáin is virtuális sétákat tehet a kíváncsi szemlélődő, legalábbis a Google közelmúltban napvilágot látott tervei szerint.

Akomoly és meglehetősen hosszú időt igénybe vevő előkészítő munkálatokra az amerikai tapasztalatok ösztönözték a társaságot: a Google Street View elmúlt egy éve ugyanis sikeresnek bizonyult – több mint húsz nagyváros érhető már el –, annak ellenére is, hogy az érdeklődő korántsem friss fotókat lát a képernyőjén.

Az öreg kontinens pár nagyvárosát már „bevette” a Google fotósserege, hónapok óta újabb és újabb hírek látnak napvilágot arról, hogy éppen mely település polgárai menekülnek a meglehetősen könnyen felismerhető autók elől. (A gépkocsik tetejére speciális kamerát szereltek, az egyszerre 11 lencsével készült felvételek ugyanis képesek arra, hogy minden nézetből megmutassák az utat és a környező házakat.) Nagy-Britannia mellett Olaszország, Németország, Franciaország és Hollandia is áldozatul esett már, igaz, Franciaországba az érdeklődők már korábban „bekukkanthattak”. A Tour de France ugyanis arra ihlette a Google-t, hogy az idei verseny előtt végigfényképezzék a híres kerékpárverseny teljes 3500 kilométeres szakaszát. A tapasztalatok szerint a szolgáltatást elsősorban turisták használják, hiszen ezzel „nem vesznek zsákbamacskát”, azaz még otthon kényelmesen megtervezhetik az útvonalukat, ki tudják választani a látnivalókat, nem beszélve arról, hogy a szállodájukat, annak környékét is képesek leellenőrizni, illetve fel tudják térképezni, merre van a legközelebbi étterem. A virtuális utcaséta azonban üzleti szempontból is számos lehetőséget tartogathat: az ingatlanközvetítők vagy -beruházók a házakat – akár a leendő projekteket – látványosabban mutathatják be az érdeklődőknek, akik a három dimenzió nyújtotta lehetőséget kihasználva a környéket is jobban szemügyre vehetik. S az ingatlanszakma mellett az építészek, a mérnökök, a biztosítók, a média vagy az egyes önkormányzatok is számos célra tudják felhasználni a szolgáltatást.

A hívek mellett ugyanakkor ott a másik tábor, amely a személyiségi jogokra hivatkozik, mondván, a fotók – annak ellenére is, hogy több hónaposról lehet szó – ábrázolhatnak úgy embereket, amely sértheti a jogaikat. Hasonló elv alapján a felismerhető rendszámtáblák is többek számára gondot okozhatnak, nem beszélve arról, hogy a házak ablakain bepillantó kamera is többet engedhet láttatni bárki otthonából, mint azt szeretné. Érdekes módon Amerikában nem kísérte ilyen kedvezőtlen visszhang a Google nagyszabású tervét, ám az öreg kontinens aggodalmaskodóit a cég igyekezett megnyugtatni: az emberek arcát, a rendszámtáblákat, sőt, a lovak pofáját és a kirakatok próbababáinak arcát is kiretusálják, de például a házszámokhoz és az utcanévtáblákhoz már nem nyúlnak.

Az utcákon ugyanakkor nem csupán a számítógép mögül, hanem már a mobilkészülék segítségével is virtuális sétát tehet az illető, a Google Street View szolgáltatása a legújabb fejlesztésnek köszönhetően már itt is elérhető. A világ felfedezése mellett ráadásul számos információval is gazdagodhat az illető, úgy, mintha a Yellow Pages oldalait lapozgatná. Így lehetőség van éttermekre, szállodákra, bankokra, iskolákra, kórházakra, egyéb közhivatalokra rákeresni, közlekedési eszközök menetrendjét letölteni, ráadásul a szoftvert útvonaltervezővel is ellátták. Sőt, egyes épületek, városok esetében külön kis lexikont építettek bele a tervezők, azaz az információéhségben szenvedő felhasználók saját „idegenvezetőt” kapnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.