BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb az e-számla

Számlánként akár 200 forint is megtakarítható az elektronikus számlázásra való áttéréssel, egyebek mellett azzal, hogy nem kell kinyomtatni és postázni. Ezzel Magyarországon becslések szerint 850 milliárd forintos megtakarítás érhető el.

Ezen túlmenően számos praktikus előnnyel jár az elektronikus számla: csökkenti az adminisztrációs terheket és a hibalehetőségeket, ezáltal felgyorsítja az üzleti folyamatokat. Az e-számlázással összefüggő bizonylatmegőrzés, azaz a kibocsátott számlák másodpéldányainak elektronikus tárolása is jobban megoldható, mint a hagyományos módszer.

„Ha a dán példát vesszük alapul, a hazai közigazgatásban is mintegy 60 milliárd forintot lehetne megspórolni az elektronikus számlázásra való áttéréssel” – emelte ki Balogh Ferenc, az ECR Magyarország főtitkára.


Az elektronikus számlázás és az egyéb papír nélküli ügyvitel (EDI, Electronic Data Interchange) gyakorlatáról a napokban tartottak szakmai konferenciát Budapesten. A szervező ECR Magyarország 2000-ben alakult a fogyasztásicikk-szektor beszállítóinak és kereskedőinek közös platformjaként, azzal a céllal, hogy az ágazat ellátási láncában jelentkező költségeket csökkentse. A nemzetközi kereskedelmi láncok magyarországi érdekeltségei már többé-kevésbé alkalmazzák is az e-számlázást és e-ügyvitelt. Sőt, képviselőik véleménye szerint a nagy kereskedelmi láncok beszállítóinak a közeljövőben gyorsan alkalmazkodniuk kell, ha nem szeretnének pozíciót veszíteni azokkal szemben, akik például már áttértek az EDI-alapú számlázásra.

A konferencián felszólaló EDI-szolgáltatók kiemelték, hogy a kisebb cégek számára is léteznek már olyan költséghatékony, webes platformon működő számlázási rendszerek, amelyek rövidebb idő alatt és alacsony költségek mellett üzembe helyezhetők. Optimális esetben egy-két hetet, átlagosan mintegy három-négy hónapot vesz igénybe az elektronikus számlázási rendszer bevezetése, ebből két hónap a tesztelés időigénye.


Az APEH is elfogadja az új elektronikus számlázási rendszert, hiszen adójogi oldalon ugyanúgy kezelhető, mint a papíralapú megoldás. Az e-számlázással kapcsolatos tagországi szabályozások 1996-ban bukkantak fel először, az elektronikus aláírás közösségi keretszabályozásáról szóló irányelvet pedig 1999-ben vezették be. Brüsszeli szakértők szerint a papíralapú számlázásról elektronikusra való átállással az unió évi 243 milliárd eurót takaríthat meg. Magyarországon már 2001-től rendelkezésre áll az elektronikus számla kibocsátásához szükséges technológiai háttér, 2004-től pedig már a jogszabályi keretek is biztosítottak, az igazi áttörés ennek ellenére még nem következett be.


A magyar szabályozás elfogadja számviteli bizonylatnak az elektronikus dokumentumot, de csak akkor, ha legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel látták el. Az új, év eleje óta hatályos áfatörvény szerint a számla és az egyszerűsített számla elektronikus úton is kibocsátható, ha erről a kibocsátó a vevővel előzetesen megállapodott. A hitelesség feltétele e szabály szerint is az elektronikus aláírás és az időbélyegző, ám az áfatörvény már az EDI-t is elégségesnek ítéli.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.