BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Össz-szövetségi ingyenes wifi

Már elkészült a kormányzati javaslat az Egyesült Államokban arra, hogy négy éven belül a lakosság fele, tíz éven belül pedig 95 százaléka ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáféréshez jusson – írja a Wall Street Journal. Az ötletet két éve vetette fel egy akkor induló új cég, ám az heves tiltakozást váltott ki, különösen a nagy amerikai internetszolgáltatók részéről.


A kiépítés 2010 első fél évében indulhat meg legkorábban – már ha sikerül a mai gazdasági környezetben az ehhez szükséges dollármilliárdokat előteremteni. Szakértők szerint azonban a piac olyan nagy és vonzó, hogy ez még ilyen feltételek mellett sem feltétlenül lehetetlen.

Ma az amerikai felnőttek mintegy 55 százalékának van otthon széles sávú világhálós kapcsolata a Pew Internet & American Life Project friss adatai szerint. A kormányzati szolgáltatás nem lesz ilyen gyors, ráadásul nem is érhető el rajta minden tartalom, ám a várakozások szerint mégis komoly rétegeket vonhat be az internet használatába.


Az ingyenes rendszert hirdetési bevételekből tartanák fenn, a tervezett, másodpercenként 384 kilobites – a betárcsázós megoldásnál tehát nagyobb – átviteli sebesség főként a világháló böngészéséhez lehet ideális. Ugyanakkor havi 20-30 dollárért akár másodpercenként 3 megabites sebességű szolgáltatást is kaphatnak a felhasználók a rendszertől, ez pedig felveszi a verseny a kábeles és ADSL-hozzáférések tarifáival. vg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.