BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarts a nettolvajtól!

A netes vásárlás gyors és kényelmes. Akkor mégis miért vállalják jó néhányan még mindig a bolti tülekedős vásárlás nyűgét? Az első számú ok a biztonság. Egy amerikai felmérés szerint tavaly a weben vásárlók 32 millió dollárja bánta az internetes csalás valamilyen formáját – figyelmeztet a Symantec. A hitelkártya-információk ellopásától a tisztességtelen kereskedőkig tartó lista az amúgy hálófüggő számítógép-használókat is elriasztotta a netes vásárlástól. A megfelelő védelmi szoftver mellett nem árt, ha tudjuk, mikor gyanakodjunk, hogy nem megbízható az oldal.

A minőségi online boltok törekednek arra, hogy megbízhatóságban megfeleljenek a hagyományos üzletek többségénél megszokottnak. A titkosító programok, a felügyelő csoportok és a minősítési rendszerek a netes vásárlók védelmét szolgáló intézkedések. A biztonságos és a veszélyes helyek megkülönböztetése azonban némi odafigyelést igényel.


Az online bűnözés már régóta nem azt jelenti, hogy a hackerek és a vírusírók adatrombolási céllal terjesztenek kártevő programokat a világhálón. A céljuk más: anyagi előnyhöz akarnak jutni. Naponta több millióra tehető a csaló weblapra irányító, adathalászó levél. A kártevő programok jelentős része ki tudja kémlelni a bankkártya- vagy számlainformációkat, illetve módosítani tudja a webkapcsokat, hogy a felhasználókat a csalók oldalára irányíthassa.

Minden tisztességes bevásárlóhelynek „védett szerverrel” kell rendelkeznie, amely titkosítja a fizetési információkat a vevő és a kereskedő rendszere között. A hely védettségéről az alábbiak közül legalább egynek a megléte árulkodik: felugró ablakban érkező információ, amely arról tájékoztat, hogy a fizetéshez történő továbblépéskor a vevő egy védett helyre lép be. Ennek a meglétét az URL-ben egy „s” betű jelzi, ilyen módon: https://.


Az Internet Explorer felhasználóit az alsó navigációs sorban megjelenő lakat ikon tájékoztatja. A Netscape Navigator felhasználóit az alsó navigációs sorban megjelenő zárt lakat ikon tájékoztatja ugyanerről.

A netes vásárláshoz inkább hitelkártyát tanácsos használni, ennek a legerősebb a fogyasztóvédelme. Egyes helyeken számlát nyithatunk, így nem kell ismételten megadni az adatait minden egyes vásárlásnál. Ha ehhez a számlához jelszó tartozik, használjunk legalább nyolc karakter hosszú, kis- és nagybetűkből, számokból és írásjelekből álló jelszót. Mindig nyomtassuk ki az online vásárlás bizonylatát, hogy tudjuk, mikor és mennyit költöttünk. Sosem szabad kiadni a személyi vagy adószámot egy netes kereskedőnek, még akkor sem, ha azt állítja, hogy szüksége van rá. vg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.