BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális puzzle

Az olaszországi Aquilát és Abruzzót április elején megrázó földrengés nem csekély kihívás elé állította a restaurátorokat, hiszen számos történelmi műemlék rongálódott meg, került veszélyes állapotba, illetve omlott össze. Az újjáépítésük, helyreállításuk pedig korántsem egyszerű, hiszen mint egyesek fogalmaztak, olyan, mintha egy puzzle-t próbálnának kirakni. A darabok összeállításához alighanem a digitális technológiát is segítségül hívják, amelyet az Issia kutatói már bevetettek. Az Assisit ért 1997-es földrengés során megrongálódott műveket is a kutatóknak köszönhetően sikerült helyreállítani.

A módszer segítségével számottevően lerövidülne az az idő, amelyet a restaurálásra kellene fordítani – hangsúlyozták a kutatóintézet szakemberei. Az umbriai földrengést követően a restaurátorokkal közösen fejlesztették ki azt a technikát, amely a digitális módszert ötvözi a hagyományossal. A helyzet ugyanis korántsem egyszerű, a szakembereknek számos töredékből kell összerakniuk az eredeti műemlékeket, amelyek különbözőképpen rongálódtak meg, sőt, egyes darabok teljesen tönkre is mentek.


A módszer a műemlék eredeti fotójából indul ki, ez szolgál a kirakandó „puzzle-ként”, miközben a számítógép által archivált darabok alkotják annak egyes részeit. A képernyőn lehetőség van a részletek felnagyítására, az egyes töredékek elforgatására, a színek feljavítására, a kontrasztok, a fényerő megváltoztatására, amire a hagyományos, fizikai módszer esetén aligha lenne esély, így a szakemberek jóval könnyebben találhatnak rá a töredék eredeti helyére. Többek szeme előtt alighanem a televízióból jól ismert CSI: A helyszínelőkben alkalmazott modern technológia jelenhet meg, amikor a szakértők joystick segítségével próbálják az egyes részekből kirakni az eredetit. Az Issia kutatói hasonló módszert kínálnak a restaurátoroknak, azaz nem kell mást tenniük, csak az egyes elemeknek megtalálni a megfelelő helyet.


A szoftver további előnyöket is kínál, többek között csoportosítja a darabokat homogenitás alapján, megkeresi a potenciális hiányzó részeket, kirajzolja a várható eredményt; mindez nem kis mértékben rövidíti le a restaurálás idejét. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.