BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eszközünk már van

A hazai háztartások eszközszinten többé-kevésbé felkészültek már a digitális otthon kialakítására. Az „új médiára” épülő szórakozás ma már inkább attitűd kérdése – emeli ki a BellResearch piackutató cég elemzése.

A számítógépek felszereltsége mind sokoldalúbbá teszi ezeket a készülékeket; egyre több a kapcsolt korszerű szórakoztatótechnikai berendezés. A friss felmérések szerint a magyarországi háztartások 46 százalékában található számítógép. Jellemzően egy háztartásban csak egy PC van, a közel 2,1 milliós gépállomány 86 százaléka ma még asztali számítógép. A noteszgépek egyelőre kisebbségben vannak, de számos kutatás azt igazolja, arányuk folyamatosan növekszik.


Az otthoni PC-k felszereltségét tekintve elmondható, hogy az összes háztartás egyharmada rendelkezik számítógépbe épített optikai meghajtóval, és hozzá kötött hangszórót is hasonló elterjedtséggel találunk.

Az online kommunikáció élményét nagyban fokozó webkamerával az otthonok csaknem ötödében találkozhatunk, vagyis csaknem minden második internetre kötött számítógéphez tartozik webkamera is, és nagyjából minden tizedik magyar család akár számítógépen is nézhet, illetve rögzíthet tévéadást a rendelkezésre álló tv-tunerek segítségével.

A „digitális életmód” további kellékei a szinte valamennyi háztartásban megtalálható televízió köré csoportosíthatók. A mai otthoni szórakozás alapkellékének számító DVD-lejátszó a háztartások több mint felében megtalálható, aránya valamivel nagyobb a videomagnókénál. A digitális fényképezőgépek apránként átveszik a vezető szerepet analóg társaiktól az otthonokban Magyarországon is, ahogy a boltok polcain ez már néhány éve megtörtént: minden harmadik háztartásban találunk már film helyett érzékelőlapkára épülő eszközt.

Bár a nagy felbontású tartalmak már nálunk is elérhetők – mind a következő generációs optikai lejátszókon (blu-ray) tárolt filmek, mind digitális televíziós szolgáltatások formájában –, a zavartalan élvezetükhöz szükséges nagy felbontású és nagy képernyős televíziók még meglehetősen ritkák. A karácsonyi akciók slágerének számító lapos tévék elterjedtsége éppen csak megközelíti az öt százalékot.


PC-használat A felnőtt magyar lakosság körében a számítógép-használók egyharmada hobbiként, azaz naponta legfeljebb egy órán át használ PC-t. Hasonló arányban vannak azok, akik naponta két-négy órát számítógépeznek, míg szintén körülbelül egyharmaduk több mint négy órán át ül a képernyő előtt – derül ki a GKIeNET felméréséből.

Leginkább a munkahelyi PC-használat jellemző, a gazdaságilag aktív számítógép-használók átlagosan 4,8 órát töltenek a gép előtt a munkahelyükön, míg az otthoni számítógépezés átlagosan két órát tesz ki a felhasználók napi programjában.


A használat mértékét tekintve a legfiatalabb korosztály található az élen: a 18–29 évesek átlagosan 4,6, a 30–59 évesek 3,4-3,8, a 60 év felettiek ennél egy órával kevesebbet, 2,8 órát számítógépeznek naponta. A tanulók és a gazdaságilag aktívak töltik a legtöbb időt a monitor előtt, átlagosan napi 4,2 és 4,6 órát, azaz a különbség minimális, míg a nyugdíjas felhasználók ennél lényegesen kevesebbet, csupán 1,7 órát ülnek a képernyő előtt. A számítógépnél töltött idő a megyeszékhelyen vagy a fővárosban élő használók körében 4,1-4,2, míg a városban, községben élők esetében átlagosan 3,5 óra naponta.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.