BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infokomkiáltvány

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) legutóbbi közgyűlésén egy kiáltványt fogalmazott meg, amely az infokommunikációs szektor szerepét és feladatait veszi sorra a magyar gazdaság előtt álló jelenlegi kihívások kezelésében.

A 2500 milliárd forint éves bevételű szektor a katalizátor szerepe által jóval nagyobb hatással van a gazdaságélénkítésre, kezdve a foglalkoztatás növelésétől a közszolgáltatás modernizálásán át a hosszú távú versenyképesség megteremtéséig – áll a dokumentumban. Megállapítja, hogy a világ számos országában a gazdaságélénkítő programok fontos elemei az infokom-beruházások, de jelentős szerepet játszanak a reálgazdaságban is, ahol a cégeknek strukturális változásokat kell végrehajtaniuk a túlélésük érdekében. Az infokommunikációs technológiák (IKT) a gazdaság legtöbb területén már ma is kulcsszerepet játszanak a növekedésben, a termelékenységjavulásban és a munkahelyteremtésben. Ez a trend várhatóan erősödik. Ma egy autó értékének negyedét-ötödét adják a technológiai berendezések, s ez az arány 2015-re akár 40 százalékra is nőhet. Az új generációs internet lesz a szolgáltatási ágak fejlődésének, termelékenységjavulásának a motorja. A magyar GDP közel kétharmadát már a szolgáltatások adják.


A mostani gazdasági válságban a legtöbb állam felismerte, mennyire fontos a hatékony közigazgatás a kormányzati programok időben történő végrehajtásában. A kirívóan alacsony foglalkoztatási ráta felszámolásában a távoktatás segíthet a szakképzésben, a távmunka pedig rugalmas munkalehetőségeket teremthet a munkaerőpiacra lépésben. Az új generációs, nagy sebességű földi és mobil-szélessávú hálózatok új webalapú technológiákkal kombinálva a digitális gazdaság kritikus infrastruktúráját hozhatják létre, amelyhez az itt élő magánembereknek, vállalkozásoknak és a közigazgatásnak egyaránt biztosítani kell a hozzáférést. Ennek kapcsán a kiáltvány megállapítja: Magyarország jelenleg lemaradásban van Európához képest az IKT elterjedésében és elfogadottságában. A termelékenységi különbség az öreg kontinens fejlett országai és hazánk között nagyban magyarázható a hatékony technológiai megoldások használatára fordított kiadások hiányával.


Az információs társadalom fejlettsége egyenes arányban van az országba irányuló befektetések kedvezőtlen irányú változásával. Ennek megfordításában segíthet a százszázalékos internetlefedettség, a számítógépet használó munkahelyek számának húsz százalékpontos növelése, illetve a fiatalok minél szélesebb körére kiterjedő PC-program. A magyar infokompiac jellemzően kétpólusú. A nemzetközi nagyvállalatok és a kkv-szektor között azonban jelenleg minimális az együttműködés. Egy egészségesebb struktúra kialakításában segíthet a piaci folyamatokban és a termelékenységben végbemenő klaszteresedés. A digitális gazdaságban a versenyképesség fenntartásához a kutatás-fejlesztésben is nagy befektetésekre van szükség. Magyarországnak van mit behoznia az e téren mutatkozó hiányosságok ledolgozásában. Ehhez növelni kell a k+f-re fordított magánbefektetéseket, amelyeket aztán a kisebb számú nagyprojekt, nem pedig szétaprózva, sok kisebb projekt felé kell irányítani. A képzett munkaerő is előfeltétele a versenyképes tudással rendelkező gazdaságnak. Miközben Magyarországon igen sok kiváló tehetség van, az iparág gyakran szembesül a nem megfelelően képzett munkaerő problémájával. Jövőre a teljes szektornak képzett munkaerőből mintegy tízezer fős hiánnyal kell kalkulálnia, főleg a kkv-szektorban. Hazánknak e téren kétirányú stratégiát kell folytatnia a folyamat megfordítására. Egyfelől javítani kell a képzési programokon, és a fiatalok számára vonzóvá kell tenni az infokommunikációhoz köthető karriereket. Szükség van ugyanakkor megfelelő migrációs politikára is, hogy idevonzzuk a legjobban képzett embereket.


A dokumentum az egyik legkritikusabb pontnak a versenyképes és exportorientált termékekkel rendelkező hazai vállalkozások fejlesztését tartja. Ehhez egyszerűsíteni kell a bonyolult hazai pályázati rendszert, csökkenteni az átfutási időt. A pénzügyi válság jelentős finanszírozási gondokat okoz a szektor cégeinek működésében is. Fontos lenne továbbá az innovatív és versenyképes vállalkozásokat és szolgáltatásokat érintő adó- és járulékrendszer kedvezőbbé tétele is – fogalmaz az infokommunikációs kiáltvány.

Telebit-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.