BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomulnak a zombik

Mélyreható változásokról számolt be a múlt évhez képest a McAfee informatikai biztonsági cég legújabb, a 2009 első negyedében tapasztalt fenyegetésekről szóló jelentése.A leglátványosabb, hogy csökkent a spamek száma.

Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, az most bekövetkezett: a január–márciusi időszakban kétéves mélypontra süllyedt a kéretlen üzenetek (spamek) száma. Míg tavaly folyamatosan a teljes levélforgalom több mint 90 százalékát adták a spamek, addig az idei első három hónapban arányuk 86 százalékra csökkent. De a teljes levélforgalom is visszaesett; míg a múlt esztendőben naponta átlagosan 135 milliárd elektronikus üzenetet küldtek egymásnak világszerte a felhasználók, addig ez év márciusában naponta csak mintegy 100 milliárd e-mail indult útjára.


A spamek számának csökkenése szoros kapcsolatban áll azzal, hogy tavaly őszszel sikerült leállítani a McColo nevű amerikai szolgáltatót, ahonnan a hatóságok szerint a kéretlen üzenetek jelentős része kiindult. Azt, hogy a gyanú nem volt alaptalan, már a múlt év végén is lehetett tudni, ugyanis a szolgáltató letiltását követően közel harmadával esett vissza a globális levélforgalom. A biztonsági cég szakértőinek becslése szerint az első negyedévben a korábbinál naponta 6–12-vel kevesebb kéretlen levél jutott el egy átlagos felhasználóhoz.


Nem sikerült azonban végleges csapást mérni a spammelőkre, és bár a vártnál talán valamivel lassabban, de a jelek szerint kezdik rendezni soraikat. Erre utal az is, hogy az első negyedévben rekordot döntött a megfertőzött és távolról irányított, hálózatokba – botnetekbe – szervezett zombi számítógépek száma. A McAfee adatai szerint januártól márciusig mintegy 12 millió új „zombit” állítottak szolgálatukba a kéretlen üzenetek küldői, ez egymillióval haladja meg a korábbi, 2008 harmadik negyedében mért csúcsot. Igen nagyfokú az újonnan megfertőzött gépek koncentrációja, hiszen közel kétharmaduk – 63 százalék – tíz országban található. Rendkívül komollyá vált a helyzet Ausztráliában, amely ugyan még a tavalyi harmadik negyedévben sem fért be a „tízek” közé, azonban a legújabb adatok szerint már a harmadik a listán, a botnetekbe újonnan beépített gépek 6 százaléka volt az országban. A listavezető az Egyesült Államok, amely az új zombi számítógépek 18 százalékát adta, míg a második Kína 13,4 százalékos részesedéssel.


A legtöbb kéretlen üzenet is az USA-ból indul útjára, a teljes spamforgalom 35 százalékát adja az ország. Ebben a kategóriában Brazília továbbra is őrzi második helyét, míg a harmadikra – Dél-Koreát megelőzve – India kapaszkodott fel, ahonnan a kéretlen üzenetek 6,9 százaléka származott.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.