BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Térképen a hazai turizmus

Online térképre került szinte a teljes magyar turisztikai szektor: mostantól a világ bármely pontjáról könnyedén meg lehet keresni a legtöbb magyar szolgáltató, például hotel, fürdő, vendéglő, cukrászda, múzeum pontos elhelyezkedését, számos egyéb hasznos információval, fényképpel, videóval kiegészítve. Felkerült ugyanis a Google ingyenes térképszolgáltatásának, a Google Mapsnek tegnap bemutatott magyar változatára a legátfogóbb hazai turisztikai információgyűjtemény, a Nemzeti Turisztikai Adatbázis (NETA). Az internetes térképprogram segítségével így a NETA-ban szereplő közel kilencezer szálláshely, ötezer vendéglátó-ipari egység, 1800 szabadidős lehetőség között is lehet keresgélni, mindemellett pedig ezernél is több, folyamatosan frissülő, helyszínhez kötött program és esemény közül válogathatnak az érdeklődők.

„A magyar turizmus szempontjából rendkívül fontos a világhálón való megfelelő megjelenés, ugyanis az utazásaik megszervezésénél az internetet használják elsődleges tájékozódási forrásként az emberek. Ennek megfelelően a Magyar Turizmus (MT) Zrt. a teljes marketingköltségvetésének körülbelül 15 százalékát internetes projektekre költi. Ezekbe beletartoznak az online hirdetések, a különböző honlapok létrehozása és fejlesztése, valamint a Google-lal való mostani együttműködéshez hasonlók előkészítése is” – mondta a Világgazdaságnak Szűcs Balázs, az MT marketingigazgatója, vezérigazgató-helyettese. Éppen az internetes keresések turisztikai jelentősége miatt tartja kiemelten fontosnak, hogy az MT tartalmai megjelenjenek a Google keresőiben és minden, a Google által üzemeltetett portálon. Az együttműködést a korábbi statisztikáik is indokolják: a legnagyobb hazai turisztikai portálra, az MT által üzemeltetett itthon.hu oldalra az idei látogatók több mint 57 százaléka (közel 600 ezer látogatás) Google-keresés által érkezett. „Már azonban nemcsak az a célunk, hogy minél több helyről találjanak hozzánk az érdeklődők, hanem az is, hogy az MT tartalmai, információi eljussanak a látogatók által leginkább használt csatornákhoz” – magyarázta Szűcs Balázs.

Az MT-nek az idén nem ez az első közös projektje a Google-lal: a nyáron indították el a legnagyobb internetes videomegosztón, a YouTube-on a Hungary angol nyelvű csatornát, ezen több mint kétezer Magyarországról szóló ismeretterjesztő, programajánló videót nézhetnek meg az érdeklődők. A magyar utazóknak szánt YouTube/itthonotthonvan csatornát pedig tegnap mutatták be, ez a hazai közönségnek kínál belföldi utazási célpontokat.

Az MT a jövőben is kiemelt hangsúlyt fektet az internetes fejlesztésekre: legnagyobb aktuális projektjük, hogy a közeljövőben információgyűjtésen, tájékozódáson kívül szállásfoglalásra is lehessen használni az oldalaikat. „Azt szeretnénk elérni, hogy 2010 közepétől bármelyik magyarországi hotelbe, szállodába, panzióba lehessen közvetlenül a honlapjainkon keresztül szállást foglalni, valamint fizetni. Ez azonban egy jelentős informatikai fejlesztést igényel, amelynek költsége meghaladhatja a százmillió forintot” – mondta lapunknak Szűcs Balázs.

Magyar lett a Google Maps

Tegnaptól bővített magyar tartalommal érhető el a Google ingyenes térképes szolgáltatása Google Térkép néven. Az új funkciók elsősorban a vállalkozásokat, illetve azok könynyebb megtalálását hivatottak segíteni. A Google Térképen ezentúl nemcsak címekre, hanem üzletekre, cégekre is lehet keresni.

A cégtulajdonosok a szolgáltatás helyi vállalkozások központja segítségével helyezhetik el saját üzletüket a térképen, és olyan információkat is megadhatnak róla, mint az elfogadott fizetési mód, a nyitva tar-tás, a telefonszám. A szolgáltatás a maps.google.hu, illetve a terkep.google.hu címen érhető el.

A cégtulajdonosok a szolgáltatás helyi vállalkozások központja segítségével helyezhetik el saját üzletüket a térképen, és olyan információkat is megadhatnak róla, mint az elfogadott fizetési mód, a nyitva tar-tás, a telefonszám. A szolgáltatás a maps.google.hu, illetve a terkep.google.hu címen érhető el.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.