BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegetál az üzleti turizmus

Megsínylik a hotelek és a rendezvényközpontok, hogy a válság miatt a cégek jelentős része főképp a különböző konferenciákon, kongresszusokon, eseményeken spórol. Az üzleti turizmus által generált forgalom egyes szegmensekben több mint harmadával csökkent az idén.

„Érezhetően elsősorban az olyan rendezvényeket halasztották el a cégek, amelyek nem feltétlenül életbevágóak a számukra, nem fűződik közvetlen üzleti érdekük hozzá. Ilyenek például a dolgozók jó közérzetét, összerázódását szolgáló csapatépítő tréningek, meetingek és családi napok, vagy a szakmai fejlődésüket segítő továbbképzések. Mivel jellemzően ezeket szokták szállodákban megrendezni, az elmaradásuk igen komolyan érintette a hazai hoteleket” – mondta lapunknak Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

Elmondása szerint tavalyhoz képest átlagosan 40 százalékkal kevesebb céges rendezvény volt időarányosan az idén, ami azért is különösen nagy érvágás, mivel a budapesti 4-5 csillagos hotelek forgalmának 30-40 százalékát az üzleti turizmus adja. Kopócsy Andrea szerint az elhalasztott rendezvények az egyes nagyobb szállodákban a vendégéjszakák számában is havi többezres viszszaesést okoznak. Bár szeptemberben – amely hagyományosan az üzleti turizmus egyik fő szezonja – az egész évhez képest megnőttek a foglalások és az ajánlatkérések, ezekből kiderül, hogy jellemzően rövidebb tartózkodást terveznek a cégek, és különösen fontossá vált számukra az ár. Az őszi enyhe pezsgés ellenére, szintén a foglalások alapján, attól tartanak a hazai szállodák, hogy nagyon „csendes” lesz a novembertől–márciusig tartó utószezon.

A szállodák mellett a nagyobb rendezvények, konferenciák és kiállítások helyszínéül szolgáló rendezvényközpontok is visszaesett forgalomról számoltak be.

„Az idei első fél évben 14-15 százalékkal kevesebb rendezvényünk volt a tavalyi év hasonló időszakához képest” – mondta a Világgazdaságnak Szántó András, a Syma Sport- és Rendezvényközpont tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a tavalyi évük kiemelkedően eredményes volt, számos nemzetközi eseménnyel. Elmondása szerint a legnagyobb visszaesést az egynapos, multicéges rendezvények, például partik, családi napok, workshopok területén tapasztalták. A többnapos kiállításokról elmondta, hogy egyrészt csökkent a számuk is, másrészt költségkímélésből jóval kevesebb cég vett részt a hasonló eseményeken. Tapasztalataik szerint mostanában visszaszállingóznak a vásárokra, kiállításokra a vállalatok – átérezvén az ilyen közönségtalálkozók fontosságát –, viszont a korábbinál jóval spórolósabban, azaz például kisebb standdal és személyzettel. Szántó András szerint ennek megfelelően a második fél évük egész jól alakul a foglalások szempontjából – főképp az év elejéhez képest –, és már nincs sok szabad időpontjuk az év végéig.

A jövővel kapcsolatban is bizakodó a szakember, főképpen a 2011-re tervezett új, több mint ötezer fő befogadására alkalmas kongresszusi központjuk miatt, amelyre nyár végén kapták meg az építési engedélyt. „A létesítmény hiánypótló Magyarországon, ezt jól mutatja, hogy már most hatalmas az érdeklődés iránta, többek közt Izraelből, az Egyesült Államokból, valamint Nyugat-Európából. Budapest ugyanis mindig népszerű helyszíne volt a nemzetközi konferenciáknak, de hiányzott egy olyan központ, ahol 4-5 ezer fős eseményeket is le lehetne bonyolítani” – mondta. Az új kongreszszusi központ megépülése a teljes hazai turizmusnak nagy löketet adhat – véli Szántó András. Egy általuk rendelt tanulmány szerint ugyanis, ha évi 8-10 három-négy ezer fős rendezvényt tartanának meg a központban, az önmagában több tízmilliárd forintos adóbevételt hozhatna az államnak a szállodák, cateringcégek és egyéb közreműködők forgalma után.

Tavaly még minden jó volt

A beutazó turisták 4,7 százaléka, azaz 1,8 millió látogató üzleti céllal érkezett Magyarországra 2008-ban, a turisztikai bevételeknek azonban már 14,6 százaléka származott az ő kiadásaikból – tájékoztatta lapunkat a Magyar Turizmus Zrt. Ez annak köszönhető, hogy egy üzleti vendég átlagosan naponta 85 ezer forintot költött, háromszor annyit, mint egy szabadidős turista. A Magyar Kongreszszusi Iroda gyűjtése szerint tavaly 120 ezer ember vett részt Magyarországon nemzetközi kongresszusokon és konferenciánkon.

A Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének 2008-as rangsora szerint Budapest a világon a hatodik legnépszerűbb város a megrendezett nemzetközi konferenciák számának tekintetében.

A Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének 2008-as rangsora szerint Budapest a világon a hatodik legnépszerűbb város a megrendezett nemzetközi konferenciák számának tekintetében.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.