BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európát ostromolja az Amazon e-könyve

Új fejezet nyílik az Amazon elektronikus könyvének történetében: rövidesen megjelenik a Kindle nemzetközi változata. A nyelvi problémák és a vezeték nélküli kommunikáció piacán tapasztalható megosztottság azonban komoly akadályokat jelenthetnek, így a Kindle európai megjelenése jóval komplikáltabbnak tűnik, mint az amerikai volt – írta a The Wall Street Journal Europe üzleti napilap.

Míg a tengerentúlon az elektronikus könyvek egyre nagyobb teret nyernek – a Forrester Research piackutató szerint jövőre az eladások elérik a hárommilliót –, addig Európában meglehetősen lassan emelkednek az eladások. Az értékesítést a többi között hátráltatja, hogy jelenleg a felhasználók rendelkezésére álló készülékekre, a Sony Readerre, illetve az Interead Cool-ER-re csak számítógépről lehet könyvet tölteni, emellett memóriában is az amerikai nagytestvér alatt maradnak.

Míg a Sony és az Interead az amerikai piacon tervezi a megjelenést egy-egy vezeték nélküli változattal – és csak ezt követően Európában –, addig az Amazon az USA-n kívüli országokat vette célba. Kemény küzdelemre számíthatnak azonban Európában, mivel a mobilszolgáltatók is konkurenciát jelentenek, amelyek könyvek és egyéb médiatartalom megjelentetését tervezik a Kindle-hoz hasonló készülékekre, okos telefonoknál.

Az Amazon számára az USA-n kívül az AT&T biztosítja a mobilhálózatot a szolgáltatókkal kötött roamingegyezmények alapján. A készülék azonban nem nyújt túl sokat az angolul nem beszélő felhasználóknak. Az október 19-e után már több mint 100 országban megvásárolható eszközzel kizárólag angol nyelvű könyvekhez lehet majd hozzáférni, bár néhány újság németül, olaszul, spanyolul és franciául is elérhető lesz. PM

Reménykedő kiadók

A Random House kiadó német egységénél úgy látják: az elektronikus könyvek újabb bevételi forrást jelenthetnek. Frank Sambeth ügyvezető igazgató szerint minél több formában elérhetők a könyvek, annál jobb, igaz, azt is hozzátette, még túl korai lenne megmondani, a bevétel milyen arányban oszlik majd meg a kiadók, a mobilhálózat szolgáltatói, valamint a készülékek gyártói között.

Ulrich Schmitz, az Axel Springer médiacsoport (lapunk kiadója) egyik ügyvezetője szerint bár az e-könyv egy új és érdekes disztribúciós csatorna, a jelenlegi eszközök inkább alkalmasak könyvek olvasására, mint újságokéra.

Ulrich Schmitz, az Axel Springer médiacsoport (lapunk kiadója) egyik ügyvezetője szerint bár az e-könyv egy új és érdekes disztribúciós csatorna, a jelenlegi eszközök inkább alkalmasak könyvek olvasására, mint újságokéra.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.