BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Atomipar: kiváltották a Siemenst Törökországban

A Siemens Energy megbukott a török ​​Akkuyu Atomerőmű berendezésszállításáról szóló szerződésben Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes közlése szerint. A német társaság nem szállít, már szerződést is bontott, a Roszatom kénytelen volt baráti országokból hozzájutni a hiányzó alkatrészekhez.

A törökországi Akkuyu Atomerőmű felépítése érdekében a tulajdonos és kivitelező orosz Roszatom kénytelen volt baráti országokban keresni az alkatrészeket, mert a Siemens Energy felbontotta a szállítási szerződést.

atom
Kupolát kap az Akkuyu Atomerőmű / Fotó: Alizhon Shaymardonov

Már korábban tudni lehetett, hogy a német társaság nem szállít, és arról is érkezett hír, hogy helyette a Roszatom más partnert keres. Mostanra be is szerezte a szükséges komponenseket, amelyek már a helyszínen vannak – erről Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes beszélt. Az új bejelentésben nincs róla szó, hogy mely társaság állt a Siemens helyére, de az eredeti közlés kínai lehetséges szállítót említett. Mivel a problémát sikerült időben megoldani, a szakemberek már kezdhetik a berendezések telepítését.

Nem oszlik el a békés atomról szóló álom

Alekszandr Novak megjegyezte, hogy ezzel kudarcot vallott a „barátságtalan országok” azon kísérlete, hogy beavatkozzanak a török ​​nép békés atomról szóló álmának beteljesülésébe. Bár a Siemens Energytől várt szállítmányok nem voltak kritikus fontosságúak, Törökország egy ideig megpróbált tárgyalni Németországgal. E tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Ankara megkezdte felméri, hogy a német lépés hogyan befolyásolja az Akkuyu Atomerőmű építésének ütemezését. A miniszterelnök-helyettes nem jelezte, hogy az új helyzetben mikorra várható az atomerőmű első blokkjának üzembe helyezése, csak annyit jelzett, hogy mind a négy erőművi blokkot átadják 2028-ban. Az első blokk eredeti határideje 2025 volt.

Orosz források felidézik, hogy a Siemens Energy azért tartja vissza a szállítást, mert nem kap exportengedélyt az illetékes német hatóságtól. Az okot hivatalosan nem közölték, de nyilvánvaló, hogy az Oroszország által Ukrajnában folyó háborúról van szó.

Erősebb a magyar pozíció 

Magyarország a paksi atomerőművel hasonló körülmények között volt, de kiderült – írja az orosz lap –, hogy könnyebben befolyásolta a döntéseket. Mivel uniós tag, az oroszellenes szankciók blokkolásával fenyegetett arra az esetre, ha az EU a magyar atomipart és általában az energiabiztonságát veszélyezteti. Törökországnak nincs ilyen befolyása Németországgal szemben.

A török építkezés lendületesen folytatódik

A napokban végeztek a török atomerőmű első blokkját fedő 35 méter átmérőjű és közel 150 tonnás kupola telepítésével. A kupola hat szintből áll, és több szakaszban épül fel. A betonozás után a kupolarész tömege eléri az 500 tonnát, a falak másfél méter vastagak. Ez a létesítmény külső burkolatának utolsó eleme. A helyi beruházó társaság, az Akkuyu Nükleer beszámolója szerint az első török ​​atomerőmű kibír majd

  • kilences intenzitású földrengést,
  • másodpercenként 60 méteres szélsebességű hurrikánt
  • és 10 méter magas szökőárt,
  • belső kialakítása biztosítja a reaktorépület tömítettségét: nem bocsát ki radioaktivitást.

A továbbfejlesztett III+ generációs egységeket (ilyen lesz a két új paksi blokk is) a fukusimai atombaleset után kezdték építeni, fokozott és kibővített biztonsági előírásoknak megfelelve. Közben más munka is folyik: az első blokkban már beépítették a fő keringető szivattyújának villanymotorjait, a másodikban beszereltek két hidraulikus tartályt a vészhelyzeti maghűtőrendszerhez, a harmadikon elkészültek a turbinaegység alapjának betonozásával.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.