BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halasztott az Ablon a Blahán

Nem lóg ki a sorból az Ablon: más fejlesztőkhöz hasonlóan kénytelen elhalasztani egyik fő projektjének teljes átadását. A Blaha Lujza téren készülő Europeum komplexum kiskereskedelmi részéről van szó. A döntés nem meglepő, a nagy nemzetközi márkákkal kereskedő cégek egész Európában átértékelik terjeszkedési stratégiájukat, és a jelek szerint nem akarják elsietni a nyitást egy olyan központban, amelyben nincs telt ház. Márpedig az Europeum hatezer négyzetméteres kiskereskedelmi területének egészét egyelőre nem sikerült bérbeadni, ezt Lovro Adrienn, a fejlesztő cég ügyvezető igazgatója is elismerte.

Lapunknak adott exkluzív interjújában kifejtette: a bérlőjelöltekkel folytatott tárgyalások a vártnál keményebbek lettek, és az Ablon nem akarja olcsón adni magát, illetve a területeit, így az alku még sok céggel folytatódik. Körülbelül 30 százaléknyi a telítettség, de csak akkor nyitnak, ha elérik a 70 százalékot. Magát az épületet már az idén novemberben befejezik, a tömbben készülő Marriott szálloda pedig a jövő év húsvét táján fogadhatja az első vendégeket.

„Szerencsére nem vagyunk nyomás alatt, nem kényszerülünk olyan kompromisszumokra, amelyek ártanának a cégünknek. Elegendő a tartalékunk, és most több időnk van átgondolni más magyarországi és külföldi projektjeinket” – utalt arra, mivel foglalkozik a társaság manapság, a válság közepette. Tájékoztatása szerint csoportszinten mintegy 20 százalékos létszámleépítést hajtottak végre az elmúlt egy évben, időben megállítottak projekteket, és a meglévő ingatlanaik üzemeltetésére összpontosítanak, továbbá a nem saját ingatlanoknál is törekednek üzemeltetési megbízás elnyerésére. „A bankok azonban továbbra is vonakodnak az ingatlanos beruházások finanszírozásától, és a korábbiaknál is több fedezetet, biztosítékot akarnak, ez megnehezíti minden fejlesztő dolgát” – fűzte hozzá.

A kiskereskedelmi alpiacon évek óta jelen van a társaság: két üzletközpontot üzemeltet Budapest környékén. Az ügyvezető igazgató szerint a dunakeszi sikeresebb, mint a soroksári, ám utóbbi sem megy rosszul. Ennek ugyanakkor részben ellentmond, hogy a soroksári több mint tízezer négyzetméteres Buy-Wayben több nagy üzlet üresen áll, és általában is az jellemző, hogy nem tolonganak a vásárlók az Auchan kereskedelmi parkjának legszélén épült központban. Ezzel együtt Lovro Adrienn nem zárta ki, hogy a válság elültével újabb, ezekhez hasonló koncepcióra alapozott magyarországi, továbbá más közeli országbeli fejlesztést indítanak. A bukaresti Airport City nevű beruházásuknál biztosan lesz ilyen.

Az Ablon a több lábon állás jegyében mind az ipari, mind a hotelpiacon stabil pozíciókat épített ki. A Ferihegyi repülőtérhez közel már két ütemet is felépített logisztikai és irodai projektjéből. Az első tömböt teljesen bérbe adta, a másodiknál több bérlővel is tárgyal, kettő közülük az egész területet lekötné. Ha nyélbe ütik az üzletet, hozzálátnak a harmadik épülethez, a beruházáshoz már megvan a finanszírozás – erősítette meg a vezető.

A vállalat a jelek szerint a szállodáknál is azt a taktikát folytatja, hogy egyszerre van jelen több részterületen: a Marriott mellett ugyanis a még mindig kevéssé elterjedt apartmanhoteleknél akar kihasítani magának minél nagyobb szeletet a tortából. Négy projektet is visz most, ám ebből egyelőre csak kettőnek (Hold utca, Podmaniczky utca) a befejezése látszik, mindkettő átadása 2011-re várható. A Nap-hegyen, illetve a Katona József utcában kivárnak, később dobják piacra a terméket.

Lovro Adrienn azzal igyekezett alátámasztani óvatos optimizmusát, hogy az ingatlanpiac egészét tekintve Budapest – független szakértők szerint – kisebb sérüléseket szenvedett, mint a közvetlen versenytársai közül sokan, ahol a kialakult ingatlanbuborék kipukkadt, és ezért az elmúlt hónapokban óriásit estek az árak. A turizmus – mint Magyarország számára oly fontos stratégiai üzletág – fejlődése szempontjából ugyanakkor sürgetőnek nevezte az állami gazdaságpolitika részéről a konferenciaturizmus komolyabb ösztönzését, támogatását. „Ebben az alágazatban Nyugat-Európában több város között nagy a verseny, de a közép- és kelet-európai régióban Budapest komoly előnyre tehetne szert” – fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.