BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyász kattintásra

Virtuális gyertyagyújtás, online emlékezés - mind nagyobb az érdeklődés szerte a világ szerencsésebbik felében az internetes emlékhelyek iránt. Amerikában már dollármilliós üzletről beszélhetünk.

„Nem az a kérdés, hogy lesz-e robbanás az internetes gyász és kegyelet üzletében, hanem az, hogy mikor.” Jeff Taylor, a Monster.com internetes álláskereső portál alapítójának tavaly elhangzott szavai ma már távolról sem futurisztikusak: a virtuális emlékhelyek látogatottsága alig egy év alatt a sokszorosára nőtt, és ezzel párhuzamosan a témában rejlő üzleti potenciál is.

Az internet – széles körű elérésének köszönhetően – ideális terep az online emlékezés számára, az ilyen tematikájú szájtokat azonban hosszú évekig lelkes filantrópok üzemeltették, akik embertársaikat próbálták imígyen némi lelki megnyugváshoz hozzásegíteni. Az elmúlt egy évben azonban megjelentek a professzionális üzletben gondolkodó befektetők is.

Az Egyesült Államokban a már említett Jeff Taylor az elsők között rukkolt elő üzleti logikán nyugvó oldallal: a Tributes.com portálba eddig nem kevesebb mint 4 millió dollárt fektetett. A Tributes.com két irányból is jut pénzhez, egyrészt a valamilyen internetes szolgáltatásukat (például virtuális temetés, virtuális sírhely bérlése) igénybe vevőktől szed díjat, másrészt – persze szigorúan a kegyeletet nem sértő – reklámokat is elhelyez felületén.

A legújabb komoly belépő a piacra a Facebook közösségi oldal, amely ugyan eleddig nem fejlesztetté üzletté az internetes gyászt, de támogatja saját oldalain a virtuális emlékhelyek létrehozatalát. Elhunyt felhasználói profilját emlékhellyé fejleszti, az ezekbe való belépést, illetve az ott tartózkodást pedig szigorú viselkedési szabályokhoz köti. „Ha valaki örökre elhagy minket, akkor is velünk marad” – jelezte Max Kelly, a Facebook biztonsági vezetője egy blogbejegyzésében a Facebook ez irányú krédóját.

A kontinentális Európában egyelőre viszonylag kevés üzleti emlékhely van, az egyik ilyen a német eMorial.de, amely a német nyelvterület legnagyobb ilyen jellegű oldalaként hirdeti magát. Az alapítók eredetileg egy elhunyt osztálytársuknak szerettek volna emléket állítani az interneten, de az érdeklődés akkora volt, hogy az ötletet továbbfejlesztették. Oldalukon ma már 170 ezer gyászbejegyzés van.

Az eMorial.de a legkülönfélébb szolgáltatásokat nyújtja, egy virtuális „luxussírhely” például, amely fényképet, zenét és videót is tartalmaz, 19 euróba kerül. Az alapítók szerint semmiség, ahhoz képest legalábbis, hogy ez a pénz egyfajta „befektetés az örökkévalóságba”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.