BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vodafone: GSM-en olcsóbb a mobilnet

Mobilinternet. Brüsszel már döntött, Magyarországon mégis csak állunk és várunk, hogy valami történjen, pedig az Európai Unió által felszabadított 900 megahertzes GSM-frekvenciasávon a mobilinternet még gyorsabban épülhetne és jóval kisebb költségből – hangoztatta Beck György, a Vodafone Zrt. vezérigazgatója tegnapi háttérbeszélgetésén. Hozzátette: az ágazat piaci szereplőinek másik komoly kifogása, hogy a kormány eltérő módon kezeli a széles sávú internettechnológiákat. Míg a vezetékes hálózatok építése központi forrásokból is támogatott, addig a mobil inkább tűrt kategória, a mobilszolgáltatókat az uniós átlagnál magasabb frekvenciadíjak sújtják. Lapunk kérdésére kommentálta a kormánynak a még szabad 900 MHz-es frekvenciák eladásával kapcsolatos 20 milliárd forintos bevételi tervét. Szerinte ekkora nagyságrend egyszerűen elfogadhatatlan, de sokallná a 100 milliós nagyságrendet is, amelyről a negyedik mobilszolgáltató legutóbbi tendere kapcsán szó volt.

A Vodafone mobilinternet-stratégiájával kapcsolatban kifejtette, hogy jó döntésnek bizonyult, hogy két és fél éve hálózatépítőt váltottak. A kínai Huawei technológiájával a harmadik generációs hálózaton már a 21–28,8 megabit/s adatátviteli sebességet tesztelhetik, ezzel egy kétórás film 10 perc alatt tölthető majd le. A kereskedelmi szolgáltatáshoz szükséges beruházásokat azonban jövőre halasztották, részben költségmegfontolások miatt. Most inkább az a cél, hogy a meglévő hálózattal érjenek el minél több települést, és azon minél nagyobb legyen az előfizetők száma. A magyarországi mobilinternet-piacon, ahol a lakosság 63 százaléka már hozzáférhet ezekhez a hálózatokhoz, a Vodafone ügyfelei bonyolítják le az egy főre jutó legnagyobb adatforgalmat. A cég felmérései szerint az előfizetők többsége webet böngész, vagy ezen keresztül olvassa a leveleit, de egyre többen használják a technológiát a közösségi oldalak látogatására is. SGy


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.