BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szövetség az Apple-lel szembeni harcban

Összefognak egy közös, nyitott platform létrehozásáért a világ jelentős mobilszolgáltatói. Ezt a mobiltelefónia tegnap kezdődött legjelentősebb éves kongresszusán (Mobile World Congress) jelentették be. A cél: felvenni a versenyt az Apple App Store-jával, és minden felhasználó számára elérhetővé tenni az alkalmazásokat.

Az összefogás a világ mobiltelefon-gyártóit tömörítő GSM Association (GSMA) közlése szerint huszonnégy céget kapcsol össze, köztük olyan óriásokat, mint az AT&T, a Telefónica, az Orange és a Vodafone – jelentette a Reuters.

Az iparági szövetség szerint a részt vevő cégek összesen mintegy hárommilliárd előfizetőt érhetnek el, a szövetség pedig csökkentheti a szektor töredezettségét. Első lépésként a frissen alakult csoport egységes fejlesztői környezetet hoz létre, amelyhez egy közös „kapun” keresztül csatlakozhatnak a programozók.

Tavaly a mobilalkalmazások piaca 4,2 milliárd dollár értékű volt, ennek a Gartner adatai szerint 99,4 százalékát az Apple birtokolja. A jelentés szerint 2009-ben 2,5 milliárd alkalmazást töltöttek le az App Store-ból az összes többi platform (Android, Palm, Microsoft stb.) 16 millió alkalmazásával szemben. Várhatóan a bevételek legalább kétharmada az Apple-hez kerülhet 2010-ben is. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.