BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A globális IT-költés 5,3 százalékkal nőhet

A Gartner piackutató cég felfelé módosította az idei infokommunikációs költésekre vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a cégek továbbra is óvatosak, és jellemzően csak kis üzleteket kötnek. A Gartner pozitívabb képet fest az IT-szektor helyzetéről, mint három hónappal ezelőtt. Akkor azt jósolta, hogy az idén 4,6 százalékkal, 3360 milliárd dollárra emelik a cégek az infokommunikációs eszközökre fordított költéseiket. Most az elemzőcég azt állítja, hogy a növekedés 5,3 százalékos, az összeg pedig 3390 milliárd dollár lesz.

Richard Gordon kutatási alelnök szerint szilárd növekedés várható 2010-ben az IT-piacon, ugyanakkor ebből csaknem 4 százalékpontot a dollár múlt évhez képest várható gyengülése tesz majd ki. Az elemzők az előző év adatait is kissé felfelé javították: a korábban becsülthöz képest kevésbé, 12,5 százalékkal csökkent a hardverre fordított összeg 2009-ben. Szoftverekre 2,1, IT-szolgáltatásokra 4 százalékkal költöttek kevesebbet a cégek.

Ami az idei évet illeti, a Gartner 5,7 százalékkal magasabb hardverköltéssel számol, ez jelentős módosítás a januárban becsült 1,6 százalékhoz képest. Szoftverekre 5,1 százalékkal többet költenek majd a vállalatok, ugyanennyivel növekedhet az IT-szolgáltatásokra fordított összeg nagysága is. A Gartner emellett leszögezi, hogy az ügyfelek továbbra is „válságmásnaposságtól” szenvednek, ezért gyors, kis volumenű üzleteket keresnek, amelyekkel csökkenthetik költségeiket.


Száguldó „okoseladások”

Míg a hagyományos telefonok piaca az idén 10,8 százalékkal növekszik, az okos telefonok terén 46 százalékos plusz várható – állítja a Reuters, amely 35 bankot, brókert és kutatót kérdezett meg a mobilpiacról. A világ legnagyobb mobilgyártója, az okostelefon-piac első számú szereplője, a Nokia várhatóan éppen ennek a tendenciának köszönhetően növeli majd piaci részesedését. A két koreai cég, a Samsung és az LG is javíthat az idén, utóbbinak azonban nehezebb dolga lesz, mivel zászlóshajónak számító új modelljének bevezetése késik. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.