BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három olcsóbb telefonnal harcol a Nokia a RIM ellen

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója ma három, üzenetküldésre specializálódott telefont mutatta be, amellyel versenybe szállna a Blackberry-t jegyző RIM-mel.

A C3-nak nevezett új, teljes billentyűzettel szerelt modell ára mindössze nettó 90 euró lesz. A középkategóriás készülék mellett a Nokia két okos telefont, a C6-ot és az E5-öt és bemutatta, ezek ára 220, illetve 180 euró lesz.

A Swedbank elemzője a Reutersnek elmondta: a termékek árazása komoly kihívást jelent majd a RIM számára. A finn óriás hosszú ideje próbálja felvenni a versenyt a céges üzenetek világában a Blackberry gyártójával, eddig kevés sikerrel. Ezzel párhuzamosan a fogyasztói igény is megnőtt a mobiltelefonokról küldött e-mailek iránt, ez pedig új versenypályát nyitott a két cég között.

Ilari Nurmi, a Nokia üzleti telefonokért felelős alelnöke leszögezte: az üzleti szférában a célpont egyértelműen a RIM. A menedzser úgy látja, hogy a C3 árazásával olyan szintet értek el, amellyel a rivális nem tud versenyezni.

Geoff Blaber, a CCS Insight elemzője úgy látja, hogy ez a modell lesz a 2010-es év egyik legfontosabb készüléke a Nokia számára. Ezzel a teljes billentyűzet, az e-mailezés és a közösségi funkciók a prepaid piacokra, illetve a fejlődő államokba is utat találhat. Az LG és a Samsung ugyan már sikeresen teljesít ebben a szektorban, de a kései indítás ellenére a Nokia jó eséllyel veszi fel a versenyt – véli a szakértő.

Míg a hagyományos telefonok piaca az előrejelzések szerint idén 10,8 százalékkal növekszik, az okos telefonok terén 46 százalékos plusz várható. Így a legnagyobb gyártók számára a fő kérdés az, hogyan teljesítenek a kitörésre készülő üzletágban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.