BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A GTS-Dataneté az Interware

A GTS Central Europe (CE) felvásárolja a magyarországi adatközponti szolgáltatói piac meghatározó cégét, az Interware Zrt.-t – jelentette be Adam Sawicki, a regionális távközlési csoport vezérigazgatója Budapesten. Az ügylet, amelynek konkrét pénzügyi részleteit nem kívánta elárulni, még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására vár, tervek szerint az idei harmadik negyedévben zárulhat le. A vezérigazgató kiemelte, hogy az ügylet finanszírozása nem okozott gondot az évi közel 400 millió eurós bevételű csoportnak, mivel a válság ellenére tavaly 86 millió eurós nyereséggel zárhatta az évet. Ennek nyomán jelentősen javított a cash flow pozícióján, ez adott kellő pénzügyi alapot az akvizíciókhoz is.

Az adatközponti szolgáltatások iránti egyre növekvő igényt látva a GTS csoport néhány hónapja határozta el, hogy intenzív terjeszkedésbe kezd a közép-európai régió adatközponti piacán. A vállalat jelenleg hét adatközpontot működtet Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában, ezek összterülete eléri a 6 ezer négyzetmétert, és több mint 10 ezer szerver kiszolgálására alkalmasak. A csoport adattárolás-fejlesztési terveinek következő állomása egy 700 négyzetméteres új központ megnyitása lesz Prágában, július végén – tette hozzá Adam Sawicki.

A 66 főt foglalkoztató és kétmilliárd forintot meghaladó bevételű Interware másfél évtizede szereplője a hazai távközlési piacnak. Pámer Róbert, aki a cég egyik alapítója és egyben vezérigazgatója, az üzleti terület fokozott tőkeigényességével indokolta a társaság eladását. Mint mondta, még a válság előtt elindult a partnerkeresés, több potenciális hazai befektetővel tárgyaltak.

Az Interware-ügylet révén a magyarországi leányvállalat erősítheti adatközponti szolgáltatói pozícióját, az együttes szerverhosting-kapacitások a hazai piac 7,5 százalékát fedik le – emelte ki a bejelentés kapcsán Pauer Pál, a GTS-Datanet Kft. ügyvezetője. A fúzió nyomán újjáalakuló cégnek az idei tervezett bővítéseket is figyelembe véve mintegy kétezer négyzetméternyi adatközponti területe lesz. A két társaság összevonása az idei negyedik negyedévben indul, az ennek révén nyerhető szinergiákról viszont az ügyvezető még nem kívánt részleteket elárulni.

A hazai alternatív távközlési piac legnagyobb szereplőjének számító GTS-Datanet anyavállalata, a GTS Central Europe két éve került egy amerikai magánbefektetői alapokból álló konzorcium tulajdonába. Az új tulajdonosok erőteljes változtatásokat akartak végrehajtani, mivel úgy látták, hogy az egyes leánycégek helyi szinten már kihozták magukból a maximumot. Ennek az átalakításnak a következménye lett a lakossági üzletág háttérbe szorulása, amely a csoporthoz tartozó más cégeknél vagy egyáltalán nem volt, vagy jóval kisebb jelentőséggel szerepelt, és azóta el is adták.

A hazai leánycég negyvenezer ügyfelének a többsége még lakossági. Ennek kapcsán az ügyvezető korábban már jelezte, ez a részleg eladó, de addig is tovább üzemeltetik. A lakossági üzletághoz kapcsolódó internetalapú televíziózás (IPTV) sincs már középpontban, Pauer Pál szerint a magyar piac ezen a területen elszalasztotta a nagy áttörés lehetőségét, négy-öt évvel korábban kellett volna vele intenzívebben foglalkozni, a kábeltévé-technológia ugyanis letarolta a piacot.

Így a figyelem már az idén is egyértelműen a céges szegmens felé fordul, beleértve a kis- és közepes vállalatokat, amelyeknek – követve az aktuális trendeket – új virtuális alapú vállalati szolgáltatásokat vezetett be tavasztól a GTS-Datanet. Ezek lényege, hogy az ügyfelek mind a szolgáltatás alapjául szolgáló szoftvereket, mind az azokat kiszolgáló hardvereket nem megvásárolják, hanem az interneten keresztül bérlik az erre specializálódott szolgáltatótól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.