BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan magához tér a román telefonpiac, újabb fúziók várhatók

A recesszióból kilábalva ismét növekedésnek indulhat a távközlés Romániában, amely Európa négy legnagyobb telekompiaca közé tartozik. Az amerikai Pyramid Research szerint a felfutás a VoIP-ban, a mobil-adatátvitelben, illetve a vezetékes széles sávú szolgáltatásokban várható.

A román telefonpiac 2009–14 között helyi devizában számolva évi 2,9 százalékkal tud növekedni, a periódus végére a piac mérete eléri a 18,0 milliárd lejt (6,3 milliárd dollárt). Úgy ítélik meg, a vezetékes és a mobil-adatátvitel a vizsgált öt évben olyan ütemben növekszik majd, hogy 2014-re az ebből származó bevétel már eléri a 30 százalékot, szemben a jelenlegi 18-cal. Ennek a szükséges fejlesztésekkel is igyekszik megfelelni a három meghatározó szolgáltató, a Romtelecom, az RCS & RDS és a UPC. Az adatátviteli szegmensen belül főként a mobilos oldalon várható nagyobb arányú fellendülés. A mobilinternetezők számában 2014-ig évi 33,9 százalékos növekedéssel számol a piackutató. Ugyanakkor lassan az ottani mobilpiac is eljut érett szakaszába, ezért a szolgáltatóknak elemi érdeke, hogy mielőbb új bevételi forrásokat kutassanak fel. Ilyen lehet például a gépek közötti kommunikáció (M2M) – elemzők szerint ilyen célra 2014 végén már mintegy félmillió SIM kártyát használnak Romániában, szemben a múlt év végi alig 51 ezerrel.

Szomszédunk távközlési piacán is erőteljes konszolidáció folyik a cégek között, a Zapp a közelmúltban vásárolta fel a Cosmote-ot, a Romtelecom is akvirált néhány kisebb szolgáltatót. A konszolidáció egyik fő célja, hogy az operátorok megszerezhessék a portfóliójukból hiányzó darabokat, hogy sikerrel vegyék a „négyes játszmát”, mivel az ügyfelek az ottani piacon is már elsősorban a többes csomagokra fizetnek elő. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.