BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazás helyett videóznak

Hatékonyabb cégkommunikáció – Világméretű szolgáltatássá fejlődik a Telepresence

Kelet-Európában elsőként indít országos szintű videokonferencia-szolgáltatást a Magyar Telekom. A ma még tesztelés alatt álló rendszer arra képes, hogy az eltérő technológiákon alapuló és eddig csak az adott vállalatokon belül működő videokonferencia-rendszereket országosan is öszszekapcsolja egymással. A rendszerbe a későbbiekben integrálhatók lesznek a videoképes mobiltelefonok is. A Videogate néven induló új, nyílt szabványú szolgáltatás, amely a távközlési csoport vállalati üzletágának, a T-Systemsnek a portfóliójába tartozik, az élőkép adásával párhuzamosan további képi és szöveges tartalom (dokumentumok, előadások) továbbítására is alkalmas. Az országosan rendelkezésre álló videokonferencia-rendszerekről adatbázist, amolyan nyilvános video-telefonkönyvet is készít a cég.

Jelentős átalakuláson megy keresztül manapság a vállalatok egymás közti kommunikációja, egyre inkább előtérbe kerülnek a videós megoldások – emelte ki a tegnapi bejelentés kapcsán Papp István, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a vállalati szolgáltatások üzletág vezetője. Hozzátette: a piaci felmérések az erre vonatkozó igények növekedését támasztják alá, 2011-ben a nagy felbontású (HD) videokonferencia-eszközök értékesítése világméretekben megduplázódik. A globális válság nyomán ugyanis a cégek az elsők között az üzleti utazásokon kezdték a spórolást, különösen ekkortól kerültek a középpontba a korszerű kommunikációs megoldások, a video- és telefonkonferenciák. Az ezekhez szükséges eszközök ára meglehetősen széles határok között ingadozik, néhány ezer dollártól néhány millióig.

A hazai cégvezetők többsége is osztja azt a nézetet, hogy a videokonferenciák révén hatékonyabbá tehető a kommunikáció, sőt a döntéshozatal is felgyorsítható. Problémát jelentett azonban mind ez idáig a hazai technológiai háttér sokszínűsége, az egymástól eltérő rendszereket eleddig csak további költséges műszaki beruházásokkal lehetett összekapcsolhatóvá tenni – húzta alá Szabó Péter, a fejlesztést végző KFKI Zrt. szakértője. A T-Systems videokonferencia-rendszere a jövőben többféle hálózaton is elérhetővé válik, kezdve a publikus internettől a tűzfallal védett vállalati LAN hálózatokon keresztül egészen az új generációs hálózatokig, beleértve a mobilinternetet is. A cég a több helyszínes videokonferencia-hívások lebonyolításához pedig egyedi hívószámmal és PIN kódos védelemmel ellátott virtuális videokonferencia-szobát is a cégek rendelkezésére bocsát. Kérdésünkre elmondták, hogy a nyíltinternet-alapú összeköttetésért sem a tesztidőszakban, sem később nem kér pénzt a Magyar Telekom, a többi pedig havidíjas szolgáltatásként vehető majd igénybe, de a tarifák mértéke még nem dőlt el. A becslések szerint 50-100 millió forintos eszközberuházást igénylő rendszer a tervek szerint az év végére épül ki teljesen, addig azt az érdeklődő cégek térítésmentesen tesztelhetik.

A videokonferencia-eszközök Rolls-Royce-ának számító Telepresence rendszerekre pedig hamarosan már globális szolgáltatásként tekinthetnek a magyarországi cégek is – jelentette be tegnap Kászonyi Péter, a KFKI ügyvezetője. A Magyar Telekomnál telepített rendszerek eddig csak az anyavállalat, a Deutsche Telekom telephelyeivel való kommunikációt szolgálták. A Tata Communicationsszel kötött szerződés alapján az indiai cég nemzetközi hálózatán keresztül viszont a hazai közép- és nagyvállalatok ez év második felétől már kontinenseken átívelő Telepresence-kapcsolatokat is tudnak létesíteni. A szolgáltatás igénybevételéhez a Magyar Telekom innovációs központjában kell majd időpontot foglalniuk. Ilyen rendszerek már nemcsak cégeknél működnek, hanem a világ számos táján hotelek üzleti szolgáltatásaként is igénybe vehetők, óránként 500 dollárért.

Átalakuló kommunikáció

A HD technológiát, a térhangzást és a tárgyalószobás kialakítást kínáló Telepresence 2008-ban jelent meg Magyarországon. Az életnagyságú képet továbbító rendszerben a felhasználók egymás gesztusait is tökéletesen láthatják, akár szemkontaktust is felvehetnek. Az egykijelzős rendszer az 5 Mbit/s sebességű hálózaton üzemel, és a használatához az alapvető számítógép-kezelői ismeretek maximálisan elegendők. A Magyar Telekomnál telepített kilenc rendszer kihasználtsága

80 százalékos, igénybevételükkel az elmúlt másfél évben legalább harmadával csökkenhetett az utazásokra fordított költség.

80 százalékos, igénybevételükkel az elmúlt másfél évben legalább harmadával csökkenhetett az utazásokra fordított költség. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.