BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitalizálási hullámban a könyvtárak

Közel egymillióval bővül a Google Books gyűjteménye olaszországi művek jóvoltából

Közel egymillió művel gyarapszik a Google Books gyűjteménye, miután a firenzei és a római nemzeti könyvtár is csatlakozott az amerikai szolgáltató e-könyv-programjához. A Google a könyvtárakkal közösen digitalizálja a köteteket – amelynek a költségeit egyébként a magántársaság viseli –, hogy azután ingyenesen elérhetővé tegye azokat az interneten. Ennek révén egyébként olyan felbecsülhetetlen ritkaságokat is „kézbe vehet” majd az érdeklődő, mint Galileo Galilei műveit vagy 19. századi irodalmi, illetve 18. századi tudományos alkotásokat, amelyek – az olasz felek reményei szerint – segítenek abban, hogy az olasz kultúra minél szélesebb körben ismertté váljon.

Felmerülhet a kérdés, ez a jelentős kiadás miért éri meg a Google-nak. A válasz egyszerű: a kezdeményezés érdemben növeli az érdeklődők számát, egyre többen használják a keresőszolgáltatást, ez pedig üzleti szempontból nem elhanyagolható. A digitalizáláshoz egyébként 2011-ben lát hozzá a Google, s a tervek szerint 2016-ban fejezi be. A megállapodás értelmében a Google egy másolatot átad a két nemzeti könyvtárnak, amelyet azok a saját internetes rendszerükben is hozzáférhetővé tehetnek.

A könyvdigitalizálási program előnyeként említhető, hogy ezáltal több száz éves dokumentumok is elérhetővé válnak az utókor számára, s nem kell attól sem tartani, hogy egy esetleges katasztrófa – például tűz vagy árvíz – megsemmisíti a pótolhatatlan ritkaságokat. Ez utóbbira már volt példa, 1966-ban a firenzei árvíznek több száz mű esett áldozatul.

A Google ezt megelőzően megállapodott az Osztrák Nemzeti Könyvtárral is, így ma már tíznél több európai partnere van. Az osztrák szerződés ugyanakkor magyar könyveket is érinthet, hiszen az ott tárolt mintegy 400 ezer kiadvány között több mint tízezer magyar nyelvű mű is található. Mivel az intézményt a XIV. században alapították – azaz jóval régebben, mint az Országos Széchényi Könyvtárat –, számos korai magyar dokumentum csak itt található meg.

A magyar nyelvű tartalmak között olyan különlegességek is vannak, mint Szent Pál levelei magyar nyelven 1533-ból, Tinódi Lantos Sebestyén Cronicája vagy Zrínyi Miklóstól Az Adriai tengernek Syrenaja, továbbá több XVIII. századi verseskötet, valamint Vörösmarty, Petőfi és Jókai írásai. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.