BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borúlátó turisztikai cégek

Bizonytalanok és nehéz fél évet várnak a piaci szereplők

A turizmus területén továbbra sem számítanak jelentős fellendülésre a vállalkozások – derül ki az Ecostat legfrissebb felméréséből. A gazdaságkutató intézet tegnap közzétett, 2010. első félévi Turizmusbarométerének értéke 33,3 százalék, ez 2,2 százalékponttal alacsonyabb az előző hathavinál, és 0,4 százalékponttal haladja meg a tavalyi első félévi értéket. A kutatók értékelése szerint a mutató előző fél évhez viszonyított kismértékű romlásának az lehet a magyarázata, hogy 2010 első fél évére sem csökkent a bizonytalanság sem a gazdaságban, sem a turizmuson belül, sem a lakosság körében.

A szállodaipari vállalkozások konjunktúraindexe 2010 első hat hónapjában 37,1 százalék, ez 2,4 százalékponttal alacsonyabb az előző fél évben mért értéknél. A szállodaipari vállalkozások arra számítanak, hogy a turisztikai ágazat, illetve saját vállalkozásuk üzleti lehetősége a következő hat hónapban a jelenlegi, nem túl magas szinten stabilizálódik majd. Elsősorban az üzleti utazásokra, kongresszusra, konferenciára érkező vendégek számában várnak csökkenést. A szállodaipari vállalatok beruházási tervei szerények, és sem nagyarányú munkaerő-elbocsátást, sem jelentős munkaerő-felvételt nem terveznek az év második felében.

A vendéglátó-ipari vállalkozások konjunktúraindexe 31,1 százalék, ez 1,8 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt félévi, s 4,2 százalékponttal marad el az egy évvel ezelőtti értéktől. Beruházási terveik szerények, a cégek mindössze 15,4 százaléka tervez munkaerő-bővítő beruházást EU-s pályázaton elnyert pénzből. Új munkaerő alkalmazását 7,7 százalékuk tervezi, létszámleépítést és munkaerő-kölcsönzést a vállalatok nem jeleznek. A következő fél évben az éttermek, vendéglátóhelyek egyértelműen mind a belföldi, mind a külföldi vendégek csökkenésére számítanak.

Az utazásszervező és -közvetítő vállalatok konjunktúraindexe 2010 első fél évében 31,7 százalék, ez az elmúlt félévi értéknél 2,3 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 4,1-del alacsonyabb. Az utazásszervezők – ellentétben a szálloda- és vendéglátó-ipari egységek vélekedésével – a belföldi és külföldi vendégek számának stagnálását valószínűsítik. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.