BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhúzódik az újracsillagozás

Január helyett csak tavasszal vezetik be az új hotelminősítő rendszert – Nagy az érdeklődés

Néhány hónapot csúszik Magyarországon az új szállodaminősítő rendszer bevezetése – tudta meg a Világgazdaság. Az eredeti tervek szerint 2011 januárjától a magyarországi hotelek közül csak azok használhatnák a csillagokat minőségi kategóriaként, amelyek csatlakoztak a Hotelstars Union rendszerhez és minősíttették magukat a Magyar Szállodaszövetség szakértőivel, a határidőt azonban tavaszig kitolják, mert a minősítésekhez szükséges informatikai rendszer csak most készült el.

Jövő héten indul a Hotelstars Union hazai internetes nyilvántartó rendszerének tesztüzeme, októberben–novemberben kezdődhet el az első szállodák pilot jellegű minősítése – mondta lapunknak Kopócsy Andrea, a szállodai védjegyrendszer Magyar Szállodaszövetségen belüli felelőse. Elmondása szerint a bevezetés azért tolódik, mert a kormányváltás miatt elhúzódott a szükséges támogatások jóváhagyása, illetve a több országot érintő közös rendszer harmonizációja és átvétele, és csak ezek után kezdődhetett meg az informatikai háttér létrehozása. A hamarosan elinduló portál egyébként teljesen hazai fejlesztésű – nem a Németországban már működő rendszert vették meg, mert az drágább lett volna –, ezen jelentkezhetnek minősítésre a szállodák, a jövőben pedig azon keresztül tájékozódhatnak a vendégek is a hotelekről.

A Hotelstars Union egységes szállodaminősítési követelményrendszert hét nemzeti szállodaszövetség (a cseh, a holland, a magyar, a német, az osztrák, a svájci és a svéd) dolgozta ki együttműködésben, bevezetésének koordinálására és nemzetközi üzemeltetésére pedig tavaly télen létrehozták a Hotelstars Union nevű szervezetet. A rendszert Ausztriában, Csehországban és Németországban 2010 januárjában már be is vezették. A közös szállodai minősítési rendszer összesen 270 feltétel osztályozásán alapul, az elvárások itt jóval professzionálisabbak, mint a jelenlegi hazai gyakorlatban, a követelményeket ráadásul a fogyasztók megkérdezésével alakították ki.

A csillagbesorolás ezen követelményrendszer alapján kidolgozott védjegyének tulajdonosa és a rendszer kezelője a Magyar Szállodaszövetség. A csatlakozás az új minősítő rendszerhez önkéntes jellegű, azonban az a szálloda, amelyik ezt nem teszi meg, később nem használhatja a csillagokat minőségi kategóriaként. Annak, aki szeretné alkalmazni az egységes minőségi besorolást, a jelenlegi önminősítés helyett meg kell pályáznia a védjegyet, és minősíttetnie kell magát a szállodaszövetséggel. Ennek díja a hotel nagysága és a megpályázott csillagok számának függvényében a szövetség tagjainak 90–180 ezer forint lehet, a nem tagoknak viszont ennek akár a duplája is.

„Már eddig is nagyon sok hazai szálloda érdeklődött informálisan a rendszer iránt, a nagyobb láncoktól pedig ígéretet is kaptunk, hogy részt kívánnak benne venni” – mondta Kopócsy Andrea, aki szerint egyáltalán nem várható, hogy egyes hotelektől elvegyenek a mostani csillagaikból az új követelmények miatt. „A magyarországi szállodák minősége nemzetközi viszonylatban is jó, inkább azt tartom elképzelhetőnek, hogy több hotel a meglévő csillagszáma mellé még a rendszer által elismert »superior« jelzőt is kiteheti majd” – véli.

A szakmabeliek szerint számos előnye van az egységes nemzetközi követelményrendszernek. Az új minősítéssel átláthatóbb lesz a vendégek számára a hazai, illetve a többi tagországbeli hotelek osztályba sorolása, a követelményeknek való megfelelési kényszer, az utólagos ellenőrzések pedig bizonyosan megemelik a szállodák színvonalát is. A magyar beutazóturizmus szempontjából ráadásul azért is kiemelkedően fontos az újítás, mert a külföldi vendégéjszakák 75 százalékát a rendszerben részt vevő másik hat országból érkező turisták generálják hazánkban. Az egységes minősítéssel pedig biztosak lehetnek benne, hogy ugyanolyan kategóriájú hotel esetében ugyanolyan minőségű szolgáltatásra számíthatnak Magyarországon, mint a saját hazájukban, emellett jól összehasonlíthatóvá válik az országok között a szálláshelyek ár-érték aránya.

Nyitott rendszer

A Hotelstars Union rendszerhez az alapító hét tagország mellé a jövőben újak is csatlakozhatnak. Elindult egyfajta érdeklődés a rendszer iránt a balti országok részéről, de a szervezet következő ülésén Spanyolország is részt kíván venni megfigyelőként. A Hotelstars Union kimondott célja egyébként, hogy hosszabb távon az egész unió elfogadott szállodaminősítő rendszerévé váljon.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.