BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több a külföldi vendég

Stagnált a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele

Idegenforgalom. A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma egy százalékkal magasabb, a vendégéjszakák száma lényegében változatlan volt 2010 január–júliusában az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest – derül ki a KSH tegnap nyilvánosságra hozott statisztikáiból. A szálláshelyek árbevétele gyakorlatilag stagnált, 126 milliárd forint volt.

Az időszakban 1,842 millió külföldi vendég 5,138 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt emelkedett: 6, illetve 2 százalékkal az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő országok közül Nagy-Britanniából és Németországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezettek esetében pedig nőtt.

A belföldi vendégéjszakák száma az időszakban 2,185 millió volt, a hazai vendégek összesen 5,351 millió éjszakát töltöttek el, a két szám 3, illetve 1 százalékkal alacsonyabb a tavalyi hasonló időszaki értéknél.

A Balatonnál 7 százalékkal csökkent, Budapesten 6 százalékkal, Pécsett pedig az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak köszönhetően 13 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

„Örömteli, hogy nem mélyül tovább a válság a hazai turizmusban, azonban árnyalja a képet, hogy a világ számos országában már két számjegyű bővülés tapasztalható az ágazatban, és a régión belül is csak a mérsékelten növekvő államokhoz tartozik Magyarország e tekintetben” – kommentálta lapunknak az adatokat Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. A szakember pozitívumként értékelte a külföldi vendégszám növekedését, a belföldi kereslet visszaesését azonban figyelmeztető jelnek tartja. NM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.