BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Digi-tulajé lehet a UPC Romania is

Egy lépésre áll attól Teszári Zoltán nagyváradi üzletember, hogy a tulajdonában álló RCS & RDS távközlési szolgáltató megvásárolja a rivális UPC Romaniát – adta hírül a Ziarul Financiar üzleti napilap. A két társaság között már tizenöt éve folyik az ádáz harc a romániai kábelpiacon.

Az erdélyi üzletember a magyarországi távközlési piacon sem ismeretlen, övé a Digi Kft., amely a hazai kábeltévépiacon a második, a műholdas tévépiacon pedig az első számú szereplő.

A tervezett tranzakció értéke elérheti a 300 millió dollárt, az ügylet pedig alapjaiban változtathatja meg a román távközlési piacot, amely jelenleg meglehetősen szétaprózott; a szolgáltatók között különösen kiélezett küzdelem folyik az ügyfelekért.

Piaci források szerint Teszári Zoltán – akinek 43 százalékos tulajdona van a felvásárló cégben – mostanában választja ki az ügyletet finanszírozó bankot. (A vállalkozásban tulajdonostárs még az Epic és a Quadrant befektetési társaság, néhány román üzletember és a vállalat menedzsmentje.) Az erdélyi üzletember a múlt év vége óta folytat Bécsben tárgyalásokat a szóba jöhető pénzintézetekkel, amelyek között olyan nagy nevek szerepelnek, mint a Goldman Sachs, a Credit Suisse és a Morgan Stanley. Az évi 700 millió dollárnak megfelelő árbevételű RCS & RDS fő tulajdonosa nemcsak a felvásárlásról, hanem hiteleinek átütemezéséről is tárgyal a bankárokkal az ügylet kapcsán. Az idén éppen 175 millió dollárnyi kölcsön visszafizetése válik esedékessé.

A UPC-főrészvényes Liberty Global tavaly kérte fel a Rothschild befektetési bankot, hogy találjon jó megoldást a UPC Romania további sorsát illetően. A holland távközlési szolgáltató 2004-ben lépett a román piacra, akkor vásárolta fel az Astral helyi kábelszolgáltatót 400 millió dollárért. Alig egy évvel később a UPC már az első számú piaci szereplő lett a román kábelpiacon. Az azt követő időben „kiélesedő utcai harcokat” azonban rendkívül aggresszív árpolitikájával végül az RCS & RDS nyerte meg – írja a román üzleti napilap. Öt év folyamatos küzdelem után a Teszári-féle társaságnak már közel háromszor annyi kábeltévé-előfizetője volt, mint a UPC-nek. Ezután döntött úgy a Liberty Global, hogy inkább megválik romániai érdekeltségétől. Az első eladási árajánlat még 700 millió dollárról szólt, de egyik távközlési társaság sem volt hajlandó enynyit fizetni a cégért.

Ha a két rivális végül egybeolvad, a romániai piacon egy valódi távközlési monstrum jöhet létre, négymillió televíziós, 1,7 millió vezetékes telefonos, 1,4 millió mobilos és további 1,4 millió vezetékes internetes előfizetővel. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.